Αποκλεισμός γαλακτοκομικών κατά τον θηλασμό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι διατροφικές ανάγκες σε ασβέστιο κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας είναι αυξημένες κατά 30%.

Νίκη Παπανικολάου
Αποκλεισμός γαλακτοκομικών κατά τον θηλασμό: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Κατά την περίοδο του θηλασμού, η διατροφή της μητέρας μπορεί να είναι πηγή άγχους για την ίδια και το περιβάλλον της, επειδή έχει σημασία για την υγεία της ίδιας και του βρέφους. Ως γενική αρχή συνιστάται η μητέρα να διατηρεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, όπως έκανε και στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

thilasmos-iodio.jpg

Αποκλεισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά τον θηλασμό

Ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή της μητέρας μπορεί να είναι επιλογή της ίδιας (σε αποκλειστικά φυτοφαγική δίαιτα - vegan) ή να είναι επιβεβλημένος σε περίπτωση αλλεργίας του βρέφους στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, τα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι: πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, υδατάνθρακες, βιταμίνη D, βιταμίνη Α (μόνο αν είναι πλήρη γαλακτοκομικά ή εμπλουτισμένα), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), κοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12), παντοθενικό οξύ, νιασίνη, ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο ψευδάργυρος, σελήνιο, ιώδιο.

Το ασβέστιο περιέχεται σε υψηλή συγκέντρωση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συγκεκριμένα συστατικά του γάλακτος όπως η λακτόζη, ηκαζεΐνη και ταφωσφοπεπτίδια συμβάλλουν στην υψηλή βιοδιαθεσιμότητά του (απορρόφηση και χρήση του). Οι διατροφικές ανάγκες σε ασβέστιο κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας είναι αυξημένες κατά 30%. Οι περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με 1000mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ οι θηλάζουσες με 1300mg. Σε περίπτωση δίαιτας χωρίς γαλακτοκομικά πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στο διαιτολόγιο της θηλάζουσας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Αναφορικά με τη βιταμίνη D, σε περίπτωση διαπιστωμένης ανεπάρκειας συστήνεται η λήψη συμπληρώματος.

thilasmos-ti-na-troo-kai-ti-na-apofeugo.jpg

Βιταμίνη D

Η πρόσληψη βιταμίνης D είναι συχνά ανεπαρκής σε vegetarian και vegan
δίαιτας. Καλές πηγές της βιταμίνης είναι τα λιπαρά ψάρια και ο κρόκος του αυγού, τα οποία όμως συνήθως αποκλείονται από φυτοφαγικές δίαιτες, καθώς και διάφορα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Εκτός από την πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της τροφής, ο οργανισμός παράγει βιταμίνη D και κατά την έκθεση στον ήλιο. Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να προσλαμβάνει από την τροφή της 15μg (600 IU) βιταμίνης D καθημερινά. Η
πρόσληψη της αναγκαίας ημερήσιας ποσότητας είναι δύσκολη, ειδικά σε μια vegan δίαιτα, οπότε συχνά συστήνεται η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved