Βακτηριακή κολπίτιδα: Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας;

Ποια η σχέση βακτηριακής κολπίτιδας και υπογονιμότητας.

Νίκη Παπανικολάου
Βακτηριακή κολπίτιδα: Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας;
Bigstock

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο κοινή πάθηση του κόλπου σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών.

Συνήθως, προκαλείται από ανισορροπία στα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στον γυναικείο κόλπο, τα οποία διαταράσσονται από την υπερανάπτυξη βακτηρίων που δεν είναι συνήθως παρόντα.

Δεν πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) καθώς και οι γυναίκες που δεν είναι σεξουαλικά ενεργές μπορεί να προσβληθούν.

mikitiasiki-kolpitida-gonimotita.jpg

Βακτηριακή κολπίτιδα: συμπτώματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών με βακτηριακή κολπίτιδα δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

  • Λευκή ή γκρίζα κολπική έκκριση
  • Κολπική έκκριση με έντονη οσμή
  • Κνησμός και ερεθισμός του κόλπου
  • Κάψιμο κατά την ούρηση (δυσουρία)

Μπορεί η βακτηριακή κολπίτιδα να προκαλέσει υπογονιμότητα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα έχει συνδεθεί με την υπογονιμότητα. Σύμφωνα με το verywellhealth.com η συγκεκριμένη πάθηση, επηρεάζει περίπου το 29% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα δείχνει ότι η βακτηριακή κολπίτιδα επηρεάζει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα. Ειδικότερα, όσες υποβλήθηκαν σε υπογονιμότητα είχαν 3,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βακτηριακή κολπίτιδα από εκείνες που μπορούσαν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο.

kolpitida-1.jpg

Η σύνδεση μεταξύ της βακτηριακής κολπίτιδας και της υπογονιμότητας είναι ιδιαίτερα ισχυρή σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις σάλπιγγες. Αυτό συμβαίνει όταν οι σάλπιγγες είναι φραγμένες λόγω πυελικής λοίμωξης, συμφύσεων ή μορφολογικών ιδιαιτεροτήτων.

Αν η βακτηριακή κολπίτιδα δεν αντιμετωπιστεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου της πυέλου (PID), που είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη στις σάλπιγγες. Η βακτηριακή κολπίτιδα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο προσβολής από χλαμύδια και γονόρροια που με τη σειρά τους επηρεάζουν τη γονιμότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved