Είναι ασφαλές να κάνω δίαιτα ενώ είμαι έγκυος;

Είναι κατανοητό πως ανησυχείτε για το βάρος σας, αλλά μια δίαιτα μπορεί να αποφευχθεί επιβλαβής τόσο για εσάς και για το αγέννητο μωρό σας. 

Είναι ασφαλές να κάνω δίαιτα ενώ είμαι έγκυος;
Bigstock

Ορισμένες δίαιτες μπορεί να είναι χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο , φολικό οξύ και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα . Αυτό συνεπάγεται με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού και με επιπλέον πίεση στο σώμα σας.

Επιπλέον, ο τρόπος που λειτουργεί το σώμα σας αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το σάκχαρό σας μεταξύ των γευμάτων πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος που τόσες πολλές έγκυες γυναίκες αισθάνονται πείνα πολλές φορές μέσα στην μέρα.

Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας , όπως διαβήτη κύησης , υψηλή αρτηριακή πίεση ή προεκλαμψία , αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η δίαιτα θα μειώσει τις πιθανότητες άλλων προβλημάτων υγείας.

Υγιείς αλλαγές βάρους κατά την εγκυμοσύνη

Μπορεί να διαπιστώσετε, ωστόσο, ότι χάνετε βάρος χωρίς να κάνετε δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρά το επιπλέον βάρος που κουβαλάτε από το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Αυτό συμβαίνει κυρίως στο πρώτο τρίμηνο, όπου οι ναυτίες μπορεί να μειώσουν την όρεξή σας.

Το να κάνετε μια προσπάθεια να είστε υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως περισσότερη άσκηση ή ισορροπημένη διατροφή πιθανώς να σημαίνει ότι χάνετε βάρος. Παρόλα αυτά, το μωρό θα εξακολουθεί να παίρνει όλες τις θερμίδες που χρειάζεται.

Έχετε ένα επιπλέον απόθεμα θερμίδων στο ήδη αποθηκευμένο λίπος. Έτσι, καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, είναι καλό να διατηρείτε το ίδιο βάρος ή ακόμα και να χάσετε λίγο, αρκεί να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης πάντα από τον/ την γιατρό σας.

Συμβουλές διατροφής και άσκησης για μέλλουσες μαμάδες

Αντί να ανησυχείτε για την απώλεια βάρους, χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να αναπτύξετε καλές διατροφικές συνήθειες που θα σας ακολουθούν στην υπόλοιπη ζωή σας και αυτό θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος μετά τον τοκετό.

Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα και να αποφεύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη .

Προσπαθήστε, επίσης, να αντικαταστήσετε ένα γλυκό σνακ με ένα φρούτο ή ένα ποτήρι γάλα. Μια καλή προσέγγιση είναι να συμπεριλάβετε υδατάνθρακες στα γεύματά σας, για τους οποίους το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πιο «σκληρά» για να διασπάσει όπως είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι πατάτες με φλούδα αλλά και φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, μπανάνες και μούρα.

Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε, θα μπορούσατε να ρωτήσετε τη μαία σας εάν θα μπορούσε να σας παραπέμψει σε έναν/ μία διατροφολόγο για να σας βοηθήσει να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς περιττές θερμίδες .

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved