Επηρεάζει η καφεΐνη την γονιμότητα; Μια ειδικός απαντά

Σοκολάτα, καπουτσίνο, τσάι, τιραμισού… Πως επηρεάζει η καφεΐνη τη γονιμότητα και είναι άραγε ασφαλής για την εγκυμοσύνη;

Επηρεάζει η καφεΐνη την γονιμότητα; Μια ειδικός απαντά
Bigstock

Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι τόσο εθιστική, ικανή να προκαλέσει σύνδρομο στέρησης εάν αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια.

Δυνητικά μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα (αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης), το νεφρικό καθώς δρα ως διουρητικό υγρό αλλά και τον μεταβολισμό.

Η δρ. Raelia Lew είναι πιστοποιημένη ειδικός σε θέματα γονιμότητας, γυναικολόγος και διευθύντρια στο κέντρο Women’s Healthστην Μελβούρνη και μιλά για το ότι μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Οι έγκυες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στην καφεΐνη καθώς διασπάται πιο αργά κατά τη διάρκεια της κύησης. Μια επιπλέον ανησυχία στην εγκυμοσύνη είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και να επηρεάσει άμεσα το μωρό.

Η καφεΐνη, επίσης, μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα. Η δρ. Raelia Lew σημειώνει: «Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 104 γυναίκες οι οποίες προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες, έδειξε πως εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ είχαν διπλάσιες πιθανότητες ανά μήνα, από όσες έπιναν περισσότεο. Όσο περισσότερη ήταν η πρόσληψη καφεΐνης τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες

Στην συνέχεια προσθέτει: «Σε μια άλλη μελέτη που αφορούσε εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση , η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης βρέθηκε να αποτελεί παράγοντας κινδύνου για τη μη επίτευξη επιτυχημένου τοκετού.»

«Ενώ ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η καφεΐνη επηρεάζει τη γονιμότητα παραμένει ακόμα άγνωστος, η απάντηση μπορεί να σχετίζεται με την ικανότητά της να επηρεάζει την ποιότητα του αναπτυσσόμενου ωαρίου. «Προκαταρκτικές μελέτες σε ποντίκια και πιθήκους δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία ωρίμανσης του γόνιμου αυγού. Πιστεύεται ότι ίσως επηρεάζει την ωορρηξία και τη λειτουργία του ωχρού σωματίου προκαλώντας αλλαγές στα επίπεδα ορμονών.» αναφέρει η δρ. Raelia Lew

Καταλήγει λέγοντας : «Είναι λογικό, λοιπόν, για τις γυναίκες εκείνες που σκέφτονται την εγκυμοσύνη να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης. Συμβουλή μου σε εκείνες που δεν θέλουν να σταματήσουν τον καφέ και την σοκολάτα παράλληλα, ας θέσουν ένα όριο και να διατηρήσουν την σοκολάτα ως μια σαββατιάτικη απόλαυση και όχι ως καθημερινό γλυκό.» […]

«Τέλος όσον αφορά στα συμβατικά αναψυκτικά , ας σημειωθεί πως και εκείνα έχουν πολύ μικρή θρεπτική αξία – πολλή καφεΐνη και ζάχαρη και ας μην επεκταθούμε στις άλλες χημικές ουσίες που εμπεριέχουν. Ας προσέξουν, λοιπόν, οι μέλλουσες μαμάδες τι καταναλώνουν σε καθημερινή βάση.»

Πηγή: womenshealthmelbourne.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved