Πώς η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τι έδειξαν μελέτες για το ρόλο της μεσογειακής διατροφής στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Bigstock

Μια πρόσφατη ανασκόπηση διάφορων μελετών διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ειδικότερα, ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Reproductive Biomedicine Online, εξέτασε 27 μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες συνέβαλαν στην επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τον Roger Hart, καθηγητή αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και συγγραφέα της μελέτης, ο βαθμός στον οποίο τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. «Τα συμπληρώματα διατροφής συνήθως δεν συνταγογραφούνται αλλά αγοράζονται διαδικτυακά ή χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι αδύνατο να προσδιοριστούν δεδομένα σχετικά με τη χρήση τους. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο από τα διαδικτυακά φόρουμ συζήτησης για την εξωσωματική γονιμοποίηση ότι χρησιμοποιούνται ευρέως και παρουσιάζουν μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα συμπληρώματα διατροφής που αναλύθηκαν στη μελέτη ήταν τα: δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), μελατονίνη, συνένζυμο Q10 (CoQ1O), καρνιτίνη, σελήνιο, βιταμίνη D, μυο-ινοσιτόλη, Ωμέγα-3, κινέζικα βότανα καθώς και διάφορα μοντέλα διατροφής.

Η DHEA, το COQ10 αλλά και η μελατονίνη, φαίνεται ότι μπορούν να αυξήσουν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα συμπληρώματα αλλά και συγκεκριμένα διατροφικά μοντέλα, έχουν ρόλο στην επιτυχή έκβαση μιας εξωσωματικής.

Stressed Sad Woman With Closed Eyes Keeps Her Hands Connected Near Her Face Close-up. The Concept Of

Μεσογειακή διατροφή και εξωσωματική γονιμοποίηση

Ωστόσο, τα στοιχεία υπέρ της μεσογειακής διατροφής είναι πολύ ισχυρότερα και περιλαμβάνουν αρκετές καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές, που δείχνουν οφέλη τόσο στην ανάπτυξη του εμβρύου όσο και στην έκβαση της εγκυμοσύνης.

Ο καθηγητής Roger Hart εξήγησε ότι είναι σημαντική για τον οργανισμό μια διατροφή με υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και μονοακόρεστων ή πολυακόρεστων ελαίων αλλά με περιορισμένη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. «Αυτές οι δίαιτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο», είπε.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα «μπορεί να είναι ευεργετικά» στη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της ποιότητας του εμβρύου. Ομοίως, τα αντιοξειδωτικά λαμβάνονται συνήθως ως συνδυασμοί συμπληρωμάτων αλλά τα στοιχεία από μια σημαντική ανασκόπηση 63 μελετών τα περιέγραψαν ως χαμηλής ποιότητας και δεν μπόρεσαν να αποδείξουν κανένα όφελος.

Με βάση λοιπόν του συνόλου των αποδεικτικών στοιχείων, ο καθηγητής Hart θεωρεί ότι μια απλή διατροφική προσέγγιση για την υποβοήθηση της σύλληψης μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης θα ήταν η υιοθέτηση μιας μεσογειακής διατροφής. Επίσης, η λήψη COQ-10 και DHEA πριν από την έναρξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι χρήσιμο συμπλήρωμα όπως και η λήψη ωμέγα-3 ελεύθερων λιπαρών οξέων.

Τέλος, ο καθηγητής τόνισε ότι όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή συμπληρώματα φυλλικού οξέος και να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους για τον καθορισμό της κατάλληλης δόσης των συμπληρωμάτων που πρέπει να παίρνουν.

Με πληροφορίες από το news-medical.net

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved