Το 90% των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν έχουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί καθώς οι χορτοφαγικές δίαιτες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς.

Νίκη Παπανικολάου
Το 90% των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν έχουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών
Bigstock

Πάνω από το 90% των γυναικών που προσπαθούν να αποκτήσουν μωρό μπορεί να έχουν οριακά ή χαμηλά επίπεδα βιταμινών που είναι απαραίτητες για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές σύμφωνα με τους οποίους το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς οι χορτοφαγικές δίαιτες γίνονται πιο δημοφιλείς.

diatrofi-thilasmos.jpg

Τι έδειξε μελέτη

Εξετάσεις που έγιναν σε περισσότερες από 1.700 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη που σχεδίαζαν να συλλάβουν αποκάλυψαν ότι οι περισσότερες είχαν έλλειψη θρεπτικών συστατικών τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Εκπλαγήκαμε από το πόσο συνηθισμένη ήταν η χαμηλή ή οριακή κατάσταση για αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά», δήλωσε ο καθηγητής Keith Godfrey, επιδημιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Southampton. «Η απλή απάντηση είναι ότι αν δεν ακολουθείτε μια διατροφή υψηλής ποιότητας, ίσως χρειαστεί να πάρετε συμπλήρωμα», προσθέτει.

Οι γυναίκες, ηλικίας 18 έως 38 ετών, συμμετείχαν στη μελέτη Nipper , που διερευνά εάν συνδυασμοί θρεπτικών ουσιών και προβιοτικών πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των μητέρων και των μωρών τους.

Οι γιατροί μέτρησαν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών στο αίμα των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη και στη συνέχεια τις ανέθεσαν τυχαία να λάβουν είτε ένα τυπικό συμπλήρωμα βιταμινών για εγκύους που περιείχε φολικό οξύ, βήτα-καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο, είτε μια ενισχυμένη έκδοση που είχε επιπλέον ριβοφλαβίνη. , βιταμίνες Β6, Β12 και D, προβιοτικά, ψευδάργυρο και μια μορφή σακχάρου που ονομάζεται μυο-ινοσιτόλη.

Πριν από τη σύλληψη, εννέα στις 10 γυναίκες είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12 ή βιταμίνης D, ενώ πολλές εμφάνιζαν στο τρίτο τρίμηνο σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β6. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα συμπληρώματα βελτίωσαν τα επίπεδα βιταμινών των γυναικών, αν και όχι πάντα σε επαρκή επίπεδα.

gonimotita-kai-diatrofi.jpg

Συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα φολικού οξέος και βιταμίνης D συνιστώνται ήδη για τις γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη, αλλά ο Wayne Cutfield, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, δήλωσε ότι στις μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να δίνονται και πολυβιταμίνες.

Ενώ η μελέτη έγινε αποδεκτή από τους ερευνητές, ορισμένοι κατηγόρησαν τον Godfrey, τον Cutfield και αρκετούς ακόμα ότι έλαβαν επιχορηγήσεις από μεγάλη εταιρία προκειμένου να προωθήσουν ένα ενισχυμένο συμπλήρωμα διατροφής.

Από την πλευρά της πάντως, η Asma Khalil, αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, δήλωσε ότι η διαπίστωση της μελέτης ότι το 90% των γυναικών είχε οριακά ή χαμηλά επίπεδα βιταμινών είναι ανησυχητική. «Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση της διατροφής των γυναικών πριν από τη σύλληψη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από theguardian.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved