Τρεις μύθοι για την ενίσχυση της γονιμότητας μέσω της διατροφής

Η ενίσχυση της γονιμότητας μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της σωστής διατροφής.

Νίκη Παπανικολάου
Τρεις μύθοι για την ενίσχυση της γονιμότητας μέσω της διατροφής
Bigstock

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιδρούν στη γονιμότητα ενός ζευγαριού. Εκτός από συγκεκριμένες παθήσεις που συνδέονται με υπογονιμότητα, το στρες, ο τρόπος ζωής αλλά και η διατροφή, μπορεί να επηρεάσουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την ικανότητα σύλληψης.

Ωστόσο, πιθανόν να έχετε διαπιστώσει ότι συχνά υπάρχουν συγκεχυμένες ακόμα και αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με ορισμένες διατροφικές συνήθειες που σχετίζονται με τη γονιμότητα.

Η Rebecca Blake, MS, RD, CDN, διαιτολόγος, σε άρθρο της στο get-carrot.com εξηγεί ότι υπάρχουν ορισμένοι μύθοι σχετικά με την διατροφή και τη γονιμότητα, όπως:

ipospadias-kai-andriki-gonimotita.jpg

Μύθος #1: Η δίαιτα χωρίς γλουτένη βοηθά τη σύλληψη

Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά ( σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι) και θεωρείται ότι προκαλεί φλεγμονή στο σώμα. Ωστόσο, καμία έρευνα δεν επαληθεύει αυτόν τον ισχυρισμό εκτός εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Αντίθετα, μελέτες συνιστούν την κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης με γλουτένη για να αυξήσουν οι γυναίκες την πιθανότητα να μείνουν έγκυες. Η μεσογειακή διατροφή, άλλωστε, η οποία περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε γλουτένη, αναφέρεται συχνά ως ένα από τα κορυφαία διατροφικά πρότυπα για τη γονιμότητα.

Μύθος #2: Δεν επιτρέπεται η καφεΐνη

Κατά τη διάρκεια μιας ήδη αγχωτικής περιόδου, μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να εξαλείψετε την καφεΐνη από τη διατροφή σας. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι χωρίς να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις. Η έρευνα σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης κατά την προσπάθεια να μείνετε έγκυος είναι περιορισμένη, αλλά οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της καφεΐνης κάτω από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα (περίπου ένα μέτριο φλιτζάνι) είναι ασφαλής. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπείες γονιμότητας δεν βρήκε κάποια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της έκβασης της εγκυμοσύνης.

proino-kai-gonimotita.jpg

Μύθος #3:Ο ανανάς αυξάνει τις πιθανότητες εμφύτευσης

Ο ανανάς είναι ένα θρεπτικό φρούτο ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι κάποιο από τα συστατικά του αυξάνει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος ή ότι συμβάλει στην επιτυχή εμφύτευση εμβρύου.

Εν κατακλείδι, η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι καμία μεμονωμένη τροφή δεν μπορεί να κάνει μια άμεση, σημαντική διαφορά στο ταξίδι της γονιμότητας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved