Πέντε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την γονιμότητα σύμφωνα με τους ειδικούς

Η επαρκής πρόσληψή τους είναι σημαντική πριν ακόμα την εγκυμοσύνη.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πέντε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την γονιμότητα σύμφωνα με τους ειδικούς
Bigstock

Η γονιμότητα ενός ζευγαριού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και η διατροφή είναι ένας από αυτούς. Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητά σας και σύμφωνα με έρευνες, κάποια θρεπτικά συστατικά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης και να έχετε μία υγιή εγκυμοσύνη.

#1 Ψευδάργυρος

Μελέτη του Pennsylvania State University έδειξε ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα των ωαρίων. Πιο συγκεκριμένα, ο James Hester, επικεφαλής της μελέτης και μεταπτυχιακός βοηθός φυσιολογίας στο Penn State, υποστηρίζει ότι ο ψευδάργυρος είναι ένας «βασικός ρυθμιστής» της ανάπτυξης ωαρίων, ενώ είναι σημαντικός για την ρύθμιση του DNA και την ανάπτυξη του εμβρύου.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η επάρκεια σε ψευδάργυρο είναι αναγκαία νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε στο Healthline. «Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλουν τον ψευδάργυρο στη διατροφή τους και στη διατροφή του συντρόφου τους. Ωστόσο, θα πρέπει να σκεφτούν συνολικά τις διατροφικές τους συνήθειες και άλλους παράγοντες υγείας. Ο ψευδάργυρος είναι μόνο ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ» συμπληρώνει.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ψευδαργύρου είναι 8 χιλιοστόγραμμα για ενήλικες γυναίκες και 12 χιλιοστόγραμμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Woman Holding Cashew Nuts On Light Background, Closeup

#2 Χολίνη

«Η χολίνη είναι απαραίτητη για την υγεία του οργανισμού σε όλα τα στάδια της ζωής. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επαρκής πρόσληψή της, όμως, για την υγεία του εγκεφάλου στην εμβρυϊκή ζωή που σχηματίζεται ο εγκέφαλος, αλλά και αργότερα για την πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης» σημειώνει η διαιτολόγος Elizabeth Shaw στο Healthline.

Αν και η χολίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα όπως στους κρόκους αυγών, στα φασόλια λίμα και στο συκώτι, είναι σε μικρές ποσότητες. Ο Shaw αναφέρει, ωστόσο, ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει κόκκινο κρέας, αυγά και πράσινα λαχανικά, μπορεί να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσληψη χολίνης, ενώ σημειώνει ότι «δεν περιέχουν όλες οι προγεννητικές βιταμίνες χολίνη».

#3 Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του εμβρύου. Μελέτη του 2016 στο European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 σχετίζεται με τη μείωση κατά 58% της πιθανότητας πρόωρου τοκετού και κατά 17% του πολύ πρόωρου τοκετού.

Σε δημοσίευση του New England Journal of Medicine αναφέρεται επίσης ότι η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο άσθματος και λοιμώξεων της κατώτερης αναπνευστικής οδού στα παιδιά, κατά περίπου ένα τρίτο.

#4 Προβιοτικά

Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι απαραίτητα για την προώθηση ενός υγιούς εντέρου. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υγεία του εντέρου σχετίζεται και με την γονιμότητα», δήλωσε η Shaw.

#5 Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στο αίμα. Επιπλέον, επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς σας και τη γονιμότητα, αναφέρουν στο Healthline, οι διαιτολόγοι Tammy Lakatos Shames και Lyssie Lakatos.

Οι ενήλικες γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν 18 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, 27 χιλιοστόγραμμα την περίοδο της εγκυμοσύνης και 9 χιλιοστόγραμμα κατά τον θηλασμό, αναφέρουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

«Οι περισσότερες γυναίκες ξέρουν πόσο σημαντικό είναι ο σίδηρος την περίοδο της εγκυμοσύνης για την πρόληψη της αναιμίας, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι το χρειάζονται εξίσου και πριν από τη σύλληψη» υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου πριν από τη σύλληψη μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη ωορρηξίας. Η λήψη περισσότερου σιδήρου προσπαθείτε να συλλάβετε βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων ωορρηξίας και στην πρόληψη της αναιμίας την περίοδο της εγκυμοσύνης».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved