Σπανάκι και γονιμότητα: Τα σημαντικά οφέλη του

Το σπανάκι ενισχύει τη γονιμότητα; 

Σπανάκι και γονιμότητα: Τα σημαντικά οφέλη του
Bigstock

Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της γονιμότητας καθώς και σε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Μεταξύ των τροφών που ευνοούν τη γονιμότητα είναι τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι.

Σπανάκι και γονιμότητα

Το σπανάκι αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου και φoλικού οξέος. Ο σίδηρος ενισχύει την ωορρηξία και την υγιής ανάπτυξη των ωαρίων και το φoλικό οξύ υποστηρίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, της καρδιάς και των νευρικών σωλήνων του εμβρύου ενώ βοηθά και στην αποφυγή επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), καθώς και βιταμίνη C.

Για να διπλασιάσετε την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι, είναι χρήσιμο να το συνοδεύετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).

Το σπανάκι είναι από τα πιο εύκολα λαχανικά στη μαγειρική, καθώς μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες, αλλά και σε πολλές συνταγές. Αφού το ξεπλύνετε και το στεγνώσετε, το σερβίρετε σε σαλάτα, προσθέτοντας απλά λίγο ελαιόλαδο ή αφού προηγουμένως το έχετε βράσει ελαφριά στον ατμό.

spanaki-diatrofi.jpg
Bigstock

Σπανάκι και ανδρική γονιμότητα

Το σπανάκι φαίνεται ότι είναι ευεργετικό για το σπέρμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ.

Το φυλλικό οξύ ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης όπως είναι το συκώτι, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα εσπεριδεοιδή και τα όσπρια. Καθώς είναι μία θερμοευαίσθητη βιταμίνη που καταστρέφεται σε ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό στο μαγείρεμα, είναι προτιμότερο τα τρόφιμα που είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος να καταναλώνονται ωμά όταν αυτό είναι δυνατό.

Ο ρόλος του φυλλικού οξέος στον οργανισμό είναι ιδιαίτερα σοβαρός, καθώς συμβάλλει σημαντικά στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων μέσω της σύνθεσης του γενετικού υλικού (DNA). Επίσης συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Με πληροφορίες από το onmed.gr, fertiltree.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved