Γονιμότητα ζευγαριού: Χρήσιμες συμβουλές που αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης

Όσα πρέπει να γνωρίζει ένα ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει.

Νίκη Παπανικολάου
Γονιμότητα ζευγαριού: Χρήσιμες συμβουλές που αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης
Bigstock

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα ενός ζευγαριού κάνοντας πιο δύσκολη τη σύλληψη.

Γυναικεία γονιμότητα

Για τις γυναίκες οι παράγοντες αυτοί είναι:

Απόθεμα ωοθηκών

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, έχουν λιγότερα βιώσιμα ωάρια. Σε περιπτώσεις πρώιμης εμμηνόπαυσης, τα ωάρια τελειώνουν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Εμμηνορροϊκός κύκλος

Όταν οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, οι εμμηνορροϊκοί τους κύκλοι ενδέχεται να γίνουν ακανόνιστοι και πιο σύντομοι.

Επένδυση της μήτρας

Το ενδομήτριο γίνεται πιο λεπτό και λιγότερο φιλόξενο για ένα γονιμοποιημένο ωάριο.

Κολπικές εκκρίσεις

Οι κολπικές εκκρίσεις μπορεί να γίνουν λιγότερο υγρές και πιο «εχθρικές» για το σπέρμα.

Ασθένειες που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα

Ορισμένες παθήσεις μπορεί να βλάψουν τα αναπαραγωγικά όργανα με την πάροδο του χρόνου ή να επιδεινωθούν εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, συμπεριλαμβανομένης της ενδομητρίωσης, του PCOS και των χλαμυδίων.

ipogonimotita-kai-genetika-aitia.jpg

Ανδρική γονιμότητα

Οι άνδρες αντιμετωπίζουν εξίσου προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο, μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης δίνοντας προσοχή στην υγεία και τον τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα:

Αποφυγή αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη γονιμότητα των ανδρών, προκαλώντας πρόωρη ή μειωμένη εκσπερμάτωση αλλά και μειωμένη κινητικότητα των υγιών σπερματοζωαρίων.

Σεξ

Έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι υψηλότερος το πρωί, επομένως είναι η καλύτερη ώρα για σεξ.

Διατροφή

Εάν οι άνδρες δεν τρέφονται σωστά, επηρεάζεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους. Η ισορροπημένη διατροφή επομένως είναι σημαντικός παράγοντας της καλής υγείας και κατ΄επέκταση της γονιμότητας.

Άσκηση

Η άσκηση είναι σημαντική όπως και το είδος της άσκησης. Για παράδειγμα το ποδήλατο γυμναστικής μπορεί να βλάψει κρίσιμες αρτηρίες και νεύρα της βουβωνικής χώρας λόγω της πίεσης που ασκείται στο κάθισμα του ποδηλάτου.

Κινητό

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων στην Ουγγαρία, οι άνδρες που έχουν ανοιχτά κινητά τηλέφωνα στην τσέπη του παντελονιού τους ή στη ζώνη τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και κινδυνεύουν να μειωθεί η γονιμότητά τους έως και κατά ένα τρίτο. Επίσης, η κινητικότητα του σπέρματος μπορεί να επηρεαστεί από μακροχρόνιες κλήσεις.

Με πληροφορίες από το fertilitynetworkuk.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved