Υπογονιμότητα: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι τα συμπτώματα υπογονιμότητας στους άνδρες και ποια στις γυναίκες;

Υπογονιμότητα: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Έχετε ξεκινήσει τις προσπάθειες εδώ και καιρό, αλλά η σύλληψη καθυστερεί περισσότερο από όσο περιμένατε; Ανησυχείτε και είναι λογικό. Το σημαντικό στο σημείο αυτό είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της υπογονιμότητας, ώστε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό όταν και εφόσον αυτό χρειαστεί.

Συμπτώματα υπογονιμότητας στις γυναίκες

Απουσία περιόδου

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η απουσία περιόδου. Εάν για μήνες δεν έχετε περίοδο , το πιθανότερο είναι να μην έχετε ούτε ωορρηξία, συνεπώς η γονιμοποίηση του ωαρίου άρα και η εμφύτευσή του στη μήτρα είναι πρακτικά αδύνατη.

Ορμονικές διαταραχές

Οι ορμονικές διαταραχές συνεπάγονται αλλαγές στο σώμα και τη διάθεση όπως μειωμένη λίμπιντο, απώλεια μαλλιών ή αδυναμία τρίχας, αύξηση βάρους και εμφάνιση τριχοφυΐας στο πρόσωπο. Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μη σταθερός κύκλος

Εκτός από την απουσία έμμηνου ρύσης, σύμπτωμα της υπογονιμότητας αποτελούν και η ασταθείς κύκλοι περιόδου. Δύσκολα θα μπορείτε να γνωρίζετε τις γόνιμες ημέρες, ενώ συχνά οι ασταθείς κύκλοι είναι σύμπτωμα πολυκυστικών κύστεων ή άλλων παθήσεων.

Έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου

Τα συμπτώματα της περιόδου δεν είναι τα ίδια για κάθε γυναίκα, ούτε και η ένταση που τα νιώθει. Ο πολύ έντονος πόνος ωστόσο, όπως και ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, είναι ίσως σύμπτωμα ενδομητρίωσης.

ponos-stin-koilia.jpg

Συμπτώματα υπογονιμότητας στου άνδρες

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία κάποιες φορές είναι σύμπτωμα ορμονικών διαταραχών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας.

Πόνος στους όρχεις

Ο πόνος ή το πρήξιμο στους όρχεις μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της ανδρικής υπογονιμότητας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εάν οι όρχεις είναι συμπαγείς και αρκετά μικροί σε μέγεθος.

Προβλήματα στην εκσπερμάτωση

Η εκσπερμάτωση είναι απαραίτητη για τη γονιμοποίηση του ωαρίου και τη σύλληψη. Εάν παρατηρείται προβλήματα στην εκσπερμάτωση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Μειωμένη λίμπιντος

Οι όποιες αλλαγές στην ερωτική διάθεση, μπορεί να αποτελούν ένδειξη ορμονικών αλλαγών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν οι μεταπτώσεις στην ερωτική σας διάθεση είναι συχνές ή εάν έχετε μειωμένη λίμπιντο για μεγάλο διάστημα.

Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved