Υπερπρολακτιναιμία και γονιμότητα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η υπερπρολακτιναιμία και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα.

Υπερπρολακτιναιμία και γονιμότητα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Η υπερπρολακτιναιμία περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα της προλακτίνης στο αίμα της γυναίκας είναι αυξημένα. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 1/3 των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και έχουν ασταθή κύκλο, έχουν υπερπρολακτιναιμία.

Η ορμόνη προλακτίνη

Η προλακτίνη είναι μία ορμόνη η οποία παράγεται από την υπόφυση. Κανονικά, άνδρες και γυναίκες έχουν μικρές ποσότητες προλακτίνης στο αίμα τους. Στις γυναίκες η παραγωγή της βοηθά στη ρύθμιση των κύκλων περιόδου, ενώ στους άντρες στην παραγωγή σπέρματος. Τα επίπεδα της προλακτίνης καθορίζονται από άλλες ορμόνες γνωστές με τα αρχικά PFIs (Prolactin Inhibiting Factors), όπως είναι η ντοπαμίνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα επίπεδα της προλακτίνης αυξάνονται. Μετά τον τοκετό, παρατηρείται μία απότομη πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ενώ τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης είναι αυτά χάρη στα οποία το στήθος παράγει το μητρικό γάλα.

Υπερπρολακτιναιμία και γονιμότητα

Οι γυναίκες με υπερπρολακτιναιμία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας ή να παρατηρήσουν ροή γάλακτος από το στήθος παρόλο που δεν υφίσταται εγκυμοσύνη. Τα υψηλά επίπεδα της προλακτίνης διαταράσσουν την παραγωγή άλλων ορμονών όπως είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, εμποδίζοντας την ωορρηξία.

Woman Sit In The Toilet Hold Pregnancy Test. Woman Holding A Pregnancy Test On Her Knees. Pregnancy

Υπερπρολακτιναιμία: Αίτια

Κάποιες από τις πιο συνήθης αιτίες είναι:

  • Υποθυρεοειδισμός
  • Φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη ή την υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Τραύματα στην περιοχή του στήθους
  • Έντονο στρες ή άσκηση
  • Προλακτίνωμα: Το 50-60% των γυναικών με υπερπρολακτιναιμία εμφανίζουν ένα αδένωμα στην υπόφυση που παράγει υψηλά επίπεδα προλακτίνης και ονομάζεται προλακτίνωμα

Υπερπρολακτιναιμία και γονιμότητα

Η υπερπρολακτιναιμία δεν συνοδεύεται απαραίτητα από συμπτώματα. Κάποιες γυναίκες ίσως παρουσιάσουν τα εξής:

  • Απουσία περιόδου
  • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση
  • Κολπική ξηρότητα
  • Παραγωγή μητρικού γάλακτος παρόλο που δεν υφίσταται εγκυμοσύνη ή θηλασμός
  • Διαταραχές στον κύκλο
  • Υπογονιμότητα

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπερπρολακτιναιμίας;

Τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης μπορούν να φανούν σε μία απλή εξέταση αίματος. Ενδέχεται να παρατηρηθούν αυξημένα επίπεδα προλακτίνης μετά την κατανάλωση φαγητού ή σε περιόδους έντονου στρες.

General Practitioner Consulting Female Patient In Clinic At Meeting In Hospital Office. Doctor Talki

Υπερπρολακτιναιμία: Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της υπερπρολακτιναιμίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Εάν αυτή είναι το προλακτίνωμα ή εάν δεν βρεθεί συγκεκριμένη αιτία, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγείται κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όπως η βρωμοκρυπτίνη και η καβεργολίδη . Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η υπερπρολακτιναιμία προκαλείται από τον υποθυρεοειδισμό όπου δίνεται κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών.

*Πηγή πληροφοριών: reproductivefacts.org, babycener.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved