Ποιες ορμόνες επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα

Υπάρχουν ορισμένες ορμόνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα της γυναίκας.

Ποιες ορμόνες επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα
Bigstock

Οι ορμόνες, γυναικείες και ανδρικές, παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.

Ειδικά στις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσουν το αν ένα ωάριο μεγαλώνει ή όχι στην ωοθήκη, τις πιθανότητες σύλληψης και εμφύτευσης, την ολοκλήρωση μιας εγκυμοσύνης καθώς και την ικανότητα θηλασμού μετά τη γέννηση ενός μωρού.

Όταν τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, οι γιατροί συχνά κάνουν εξετάσεις για ορμονικές ανισορροπίες. Αν και είναι δύσκολο και χρονοβόρο να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία, υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

ormones-kai-somatiko-varos.jpg

Γονιμότητα και γυναικείες ορμόνες

Οι πιο σημαντικές γυναικείες ορμόνες για τη σύλληψη και τη γονιμότητα είναι οι εξής:

Θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH)

Η θυλακιοτρόπος ορμόνη ή FSH, ελέγχει την παραγωγή σπέρματος στους άνδρες και την ανάπτυξη ωαρίων στις γυναίκες. Εάν η συγκεκριμένη ορμόνη είναι πολύ χαμηλή, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν ακανόνιστη ωορρηξία ή να μην έχουν ωορρηξία . Η υπερβολική ποσότητα της ορμόνης θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι ωοθήκες είναι κακής ποιότητας.

Οιστρογόνα

Οιστρογόνα υπάρχουν και στα δύο φύλα, ωστόσο, η ποσότητα και η λειτουργία τους είναι πολύ πιο έντονη στις γυναίκες. Eίναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των μαστών, την επιβράδυνση του ύψους και της ανάπτυξης της μυϊκής μάζας, την εφύγρανση του κόλπου, την ανάπτυξη του ενδομητρίου και την γενικότερη καλή λειτουργία του εμμηνορυσιακού κύκλου. Τα οιστρογόνα προάγουν επίσης την έκκριση βλέννας μέσα στη μήτρα που παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για την επιβίωση του σπέρματος. Ακόμα και λίγα οιστρογόνα μαζί με το ενδομήτριο αρκούν ώστε το ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα.

ginaikia-gonimotita.jpg

Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH)

Η ωχρινοτρόπος ορμόνη ή LH είναι σημαντική για τον κύκλο αναπαραγωγής. Στους άνδρες, η LH διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης η οποία είναι σημαντική για τη σεξουαλική ορμή και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Ενώ τα σωστά επίπεδα FSH προωθούν την ανάπτυξη των ωοθυλακίων στις γυναίκες, η LH προκαλεί την πραγματική απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη. Αυτό συμβαίνει συνήθως δύο εβδομάδες μετά τον κύκλο της γυναίκας. Εάν στη συνέχεια συμβεί γονιμοποίηση του ωαρίου, η LH θα διεγείρει το ωχρό σωμάτιο (μια μάζα κυττάρων μέσα στην ωοθήκη), το οποίο με τη σειρά του παράγει προγεστερόνη που βοηθά να προχωρήσει η εγκυμοσύνη.

Προγεστερόνη

Η ορμόνη αυτή, η οποία στα πρώτα στάδια της κύησης παράγεται από τις ωοθήκες, συνδράμει στη δημιουργία και διατήρηση ενός μικρο-περιβάλλοντος εντός της μήτρας, το οποίο δύναται να συντηρήσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Τα επίπεδα μάλιστα της προγεστερόνης φαίνεται, πως είναι ακόμα υψηλότερα, αν πρόκειται για πολύδυμη κύηση.

Εάν δεν έχει γονιμοποιηθεί κανένα ωάριο, τα επίπεδα προγεστερόνης θα πέσουν και η έμμηνος ρύση θα ξεκινήσει. Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα γονιμότητας και θηλασμού μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Πηγή: myloworld.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved