Πώς η υπογονιμότητα κατέστρεψε τη σχέση με την καλύτερή μου φίλη

Η υπογονιμότητα προκαλεί απώλειες τόσο εμφανείς όσο και αόρατες.

Πώς η υπογονιμότητα κατέστρεψε τη σχέση με την καλύτερή μου φίλη
Bigstock

Η καλύτερή μου φίλη και εγώ κάναμε θεραπεία γονιμότητας ταυτόχρονα. Νόμιζα ότι θα μας έφερνε πιο κοντά.

Όμως εκείνη φοβόταν ότι θα μείνω έγκυος πιο νωρίς και αυτό κατέστρεψε τη μακροχρόνια φιλία μας.

Είχε περάσει σχεδόν ενάμιση χρόνο σιωπής όταν μου έστειλε ένα e mail που έλεγε: « Δεν στάθηκα καλή φίλη».

Η αλήθεια είναι ότι ένιωθα ότι ήταν κακή φίλη. Αλλά έμαθα ότι η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί να αναδείξει μια απροσδόκητη πλευρά των ανθρώπων και όπως αποδεικνύεται, μπορεί να καταστρέψει ακόμα και φιλίες.

ipogonimotita-klironomiki.jpg

Σας παρουσιάζω ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας μου.

Η Rachel και ο σύζυγός της προσπαθούσαν δύο χρόνια να κάνουν ένα μωρό. Ταυτόχρονα, προσπαθούσα κι εγώ…

Είχα κάνει οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες σπερματέγχυσης (IUI) και τελικά επέλεξα την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Έβλεπα τον κοινό μας αγώνα υπογονιμότητας ως έναν τρόπο να έρθουμε ακόμα πιο κοντά. Δεν ίσχυε το ίδιο για τη Rachel. Την ένιωσα να υποχωρεί και να αποστασιοποιείται.

Οι πράξεις της με άφησαν συντετριμμένη και μπερδεμένη.

Το email της Ρέιτσελ ήταν μια ειλικρινής περιγραφή του σπαραξικάρδιου ταξιδιού της στη γονιμότητα. Ήταν μια παραδοχή ότι με απώθησε από φόβο - και ίσως από ζήλια - ότι μπορεί να μείνω έγκυος πριν από εκείνη. Το email της αποκάλυψε επίσης ότι ήταν έγκυος, ενώ εγώ ακόμα προσπαθούσα.

ipogonimotita-3.jpg

Η υπογονιμότητα προκαλεί απώλειες τόσο εμφανείς όσο και αόρατες.

Περίπου το 12% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μείνουν έγκυες ή να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η Barbara Collura, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Resolve: The National Infertility Association , λέει ότι ένιωθε ότι δεν είχε κανέναν να απευθυνθεί όταν έκανε εξωσωματική γονιμοποίηση, ούτε καν τη στενή της φίλη. Ξέρει ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει μια γυναίκα έτσι. «Μην νιώθεις άσχημα επειδή δεν ξέρεις πώς να ζητήσεις από τους γύρω σου να σε υποστηρίξουν», λέει η Collura. «Πρέπει πρώτα να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας και στη συνέχεια τους άλλους».

Η υπογονιμότητα προκαλεί απώλειες τόσο εμφανείς όσο και αόρατες. Νιώθω αυτές τις απώλειες ακόμα και σήμερα. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι η φιλία μας θα μπορούσε να σωθεί από το μπερδεμένο χάος, αλλά για μένα, έχει ραγίσει το γυαλί και δεν νομίζω ότι μπορώ να το ξεπεράσω.

Ωστόσο, αναπολώ με αγάπη το παρελθόν και όλα όσα ζήσαμε και είμαστε τυχερές που πλέον κρατάμε και δυο στην αγκαλιά μας τους γιους μας.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved