Υπογονιμότητα: Πότε να επισκεφτείτε έναν ειδικό

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται να συμβουλευθείτε έναν γιατρό γονιμότητας;

Υπογονιμότητα: Πότε να επισκεφτείτε έναν ειδικό

Εάν προσπαθείτε εδώ και κάποιο καιρό να συλλάβετε χωρίς αποτέλεσμα, είναι λογικό να αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

Παρακάτω προτείνεται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό γονιμότητας ανά περίπτωση.

Εάν είστε κάτω των 35, υγιείς και προσπαθείτε περισσότερο από έναν χρόνο

Για τα ζευγάρια που ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και είναι υγιή μπορεί να περάσει ακόμα και ένας χρόνος προσπαθειών χωρίς να έχει υπάρξει σύλληψη. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι δικαιολογημένο και ιδιαίτερα σε περίπτωση χρήσης κάποιας μεθόδου αντισύλληψης. Εάν παρά τις εντατικές και στοχευμένες προσπάθειες, δεν έχετε κάποιο αποτέλεσμα, καλό είναι μόλις παρέλθει και αυτό το διάστημα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Εάν είστε άνω των 35 ετών και προσπαθείτε πάνω από έξι μήνες

Η γονιμότητα δεν είναι ασύμφορη με την ηλικία του ζευγαριού. Οι άντρες μετά την ηλικία των 40 είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες άνω των 35. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό εάν ανήκετε εσείς ή ο σύντροφό σας (ή ακόμα και οι δύο) σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ και προσπαθείτε για περισσότερο από έξι μήνες.

[

Bigstock

Εάν είστε άνω των 40 ετών

Μετά την ηλικία των 40 μειώνεται ο αριθμός των ωαρίων και επηρεάζεται αρνητικά και ποιότητά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ίσως δυσκολευτείτε να συλλάβετε ή ακόμα και σε περιπτώσεις σύλληψης αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολής και προτείνεται να συμβουλευτείτε εξ αρχής έναν ειδικό που θα σας συμβουλεύσει για το πώς μπορείτε να αυξήσετε τη γονιμότητά σας.

Εάν ο δείκτης μάζας σώματός είναι μικρός ή πολύ υψηλός

Το σωματικό βάρος επηρεάζει τη γονιμότητα κυρίως της γυναίκας. Εάν ο δείκτης μάζας σώματός σας είναι πάνω από 30 ή κάτω των 18 ίσως αντιμετωπίσετε δυσκολία στη σύλληψη. Το να έχετε έναν δείκτη μάζας σώματος που θεωρείται φυσιολογικός είναι σημαντικό ήδη πριν ακόμα ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον θυρεοειδή σας

Ο θυρεοειδής σχετίζεται με την παραγωγή ορμονών και μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες σύλληψης. Εάν έχετε υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκύψουν προβλήματα γονιμότητας.

Εάν έχετε γυναικολογικά προβλήματα

Οι πολυκυστικές ωοηθήκες, τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας, για αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε από νωρίς τον γυναικολόγο σας ή έναν ειδικό γονιμότητας.

oothikes-gonimotita.jpg

Εάν υπάρχει ιστορικό αποβολών

Ακόμα μια περίπτωση που προτείνεται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό είναι όταν έχετε πολλές αποβολές στο παρελθόν. Οι αποβολές μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου ανατομικού προβλήματος της μήτρας ή άλλου προβλήματος υγείας.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή είχατε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα. Τέτοιες παθήσεις είναι ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο καρκίνος.

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved