Γονιμότητα, ανορεξία, βουλιμία: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές διαταραχές τη γονιμότητα;

Γονιμότητα, ανορεξία, βουλιμία: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα. Τα προβλήματα με την υπογονιμότητα μπορεί να προκύψουν την περίοδο που αντιμετωπίζετε πιο έντονα την διατροφική διαταραχή ή και χρόνια μετά. Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που δίνουν πολυετή μάχη με την ανορεξία ή τη βουλιμία έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας,

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν συσχετιστεί περισσότερο με τις γυναίκες, ωστόσο και οι άντρες μπορεί να πάσχουν από ανορεξία ή βουλιμία και να αντιμετωπίσουν επίσης προβλήματα υπογονιμότητας. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Τα είδη των διατροφικών διαταραχών

Τρία είναι τα πιο γνωστά είδη διατροφικών διαταραχών, η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η επεισοδιακή πολυφαγία.

Ψυχογενής ανορεξία

Η ψυχογενής ανορεξία είναι μία πάθηση κατά την οποία το άτομο δεν τρέφεται κανονικά και καταναλώνει μικρό αριθμό θερμίδων με στόχο την απώλεια κιλών ή να διατηρήσει το εξαιρετικά χαμηλό βάρος του. Επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση του βάρους, καταλήγει σε πρόκληση εμετού, λήψη καθαρτικών, διουρητικών ή άλλων φαρμάκων.

Χαρακτηριστικό της ανορεξίας είναι η εκούσια μείωση του σωματικού βάρους με δείκτη μάζα σώματος κάτω του 17,5, ενώ στις γυναίκες παρατηρείται και απουσία περιόδου για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Ψυχογενής βουλιμία

Η ψυχογενής βουλιμία περιλαμβάνει έναν κύκλο συμπεριφορών. Στην αρχή παρατηρούνται επεισόδια ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφής, την οποία στη συνέχεια το άτομο αποβάλλει με πρόκληση εμετού, λήψη καθαρτικών κτλ, προκειμένου να αποφύγει την αύξηση βάρους.

Επεισοδιακή υπερφαγία

Το συγκεκριμένο είδος διατροφικής διαταραχής έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται στα περιστατικά υπερκατανάλωσης τροφής που δεν συνοδεύονται ωστόσο, από πρόκληση εμετού.

Πώς οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα

Η ανορεξία, η βουλιμία και η επεισοδιακή υπερφαγία συνοδεύονται από σωματικές κι ψυχικές προκλήσεις. Οι πιθανές επιπλοκές στην υγεία που προκαλεί η κάθε μία από αυτές, μεταξύ των οποίων είναι και τα προβλήματα ογνιμότητας, ποικίλουν, ενώ θεωρούνται απειλητικές και για τη ζωή.

Και οι τρεις διατροφικές διαταραχές έχουν κοινό στοιχείο τα χαμηλά αποθέματα λίπους, τα χαμηλά αποθέματα πρωτεΐνης και την έλλειψη σε βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, το μικρότερο κατά πολύ βάρος σε σχέση με το φυσιολογικό αυξάνει τον κίνδυνο για θυρεοειδή και επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα.

Λιπαρά και ορμόνες

Η ορμονική ισορροπία απαιτεί τα απαραίτητα αποθέματα λίπους στο σώμα κάτι που σχετίζεται και με την αναπαραγωγική διαδικασία. Για παράδειγμα τα χαμηλά αποθέματα λίπους συνεπάγονται και την περιορισμένη παραγωγή οιστρογόνων, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Επίσης, τα αποθέματα λίπους στο σώμα επηρεάζει αντίστοιχα και την τεστοστερόνη των ανδρών συνεπώς και τη γονιμότητά τους.

Διατροφή και ορμόνες

Η σύνδεση μεταξύ διατροφής και γονιμότητας δεν είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η ποιότητα διατροφής του άντρα και της γυναίκας επηρεάζει τη γονιμότητά της. Άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να στερούνται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη.

Εμμηνόρροια και ωορρηξία

Πολλές γυναίκες με νευρική ανορεξία έχουν απουσία περιόδου ή γενικά παρατηρούν διαταραχές στον κύκλο τους. Αυτό φυσικά επηρεάζει την ωορρηξία, άρα και τις πιθανότητες σύλληψης. Σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ του 66-84% των γυναικών που πάσχουν από νευρική ανορεξία δεν έχουν σταθερό κύκλο. Αντίστοιχα, το 7-44% των γυναικών που πάσχουν από βουλιμία έχουν απουσία περιόδους και ένα 36-64% έχουν κανονικά σταθερό κύκλο.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις διατροφικών διαταραχών στη γονιμότητα

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν ή έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν διατροφικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας, χωρίς ωστόσο όλοι οι ειδικοί να συμφωνούν σε αυτό.

Αυτό ωστόσο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι επιπτώσεις της διατροφικής διαταραχής στην γονιμότητα, αλλά και την συνολική υγεία ενός ατόμου γενικότερα, εξαρτάται και από τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές διαταραχές την εγκυμοσύνη και τον τοκετό

Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Εάν η μέλλουσα μαμά πάσχει από ανορεξία, βουλιμία ή επεισοδιακή υπερφαγία είναι αυξημένος ο κίνδυνος για αποβολή, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού. Για τη μητέρα, αυξημένος είναι ο κίνδυνος αφυδάτωσης, κατάθλιψης και καρδιακών νοσημάτων.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved