Έρευνα: Η ανδρική κατάθλιψη επηρεάζει τη γονιμότητα

Έρευνα: Η ανδρική κατάθλιψη επηρεάζει τη γονιμότητα

Η ψυχική υγεία του άνδρα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα του ζευγαριού και τις πιθανότητες σύλληψης, λένε οι ειδικοί.

Ανδρική κατάθλιψη και γονιμότητα: Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα;

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 3000 ανδρών και γυναικών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ζευγάρια και αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας. Όλοι οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για κατάθλιψη, συμπληρώνοντας ειδικά ερωτηματολόγια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου το 6% των γυναικών και το 2% των ανδρών έπασχαν από κατάθλιψη. Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών, οι γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι είχαν κατάθλιψη, είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με τις γυναίκες των οποίω οι σύντροφοι δεν αντμετώπιζαν κάποιο ψυχικό πρόβλημα υγείας.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι η γυναικεία κατάθλιψη δεν φαίνεται να επηρέασε τη γονιμότητα των γυναικών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας. Ωστόσο, οι γυναίκες που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά χάπια είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής στην αρχή της κύησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Fertility and Sterility.

Αυτή ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ειδικοί μελέτησαν τη σχέση της υπογονιμότητας με την ψυχική υγεία των ανδρών. Έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2014 έδειξε ότι οι άνδρες οι οποίοι είχαν βιώσει πρόσφατα μία αγχώδη περίοδο, είχαν χειρότερη ποιότητα σπέρματος σε σχέση με άλλους.

andriki katathlipsi kai gonimotita 2

Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη γονιμότητα του ζευγαριού;

Το ιατρικό ιστορικό και η κατάσταση υγείας του άνδρα και της γυναίκας μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα του ζευγαριού. Πέραν τούτου όμως, τη γονιμότητα μπορούν να επηρεάσουν και οι καθημερινές συνήθειες, κοινώς, ο τρόπος ζωής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η κατάχρηση αλκοόλ μπορούν να βλάψουν τη γονιμότητα. Αντίθετα, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. Ο αριθμός, αλλά και η ποιότητα παραγωγής ωαρίων και σπερματοζωαρίων είναι δυνατό να βελτιωθούν, εφόσον ακολουθούνται ορισμένοι "κανόνες" και από τους δύο μελλοντικούς γονείς:

  • Μείωση του στρες και του άγχους
  • Υγιεινές διατροφικές συνήθειες - Έλεγχος σωματικού βάρους
  • Συστηματική άσκηση
  • Περιορισμός αλκοόλ και καφεΐνης
  • Διακοπή καπνίσματος

Πηγή πλήροφοριών: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved