Ηλικία και γονιμότητα: Όταν η μητρότητα καθυστερεί

  • Ηλικία της γυναίκας και γονιμότητα ακόμη και μετά τα 40
  • Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογονιμότητας;
  • Πότε γίνεται η διερεύνηση υπογονιμότητας στις γυναίκες
  • Πότε προτείνεται άμεση διερεύνηση ανδρικής υπογονιμότητας
  • Τι πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα υπογόνιμα ζευγάρια;
Ηλικία και γονιμότητα: Όταν η μητρότητα καθυστερεί

Πόσο μπορεί να περιμένει άραγε μια γυναίκα μέχρι να πάρει την απόφαση να γίνει μητέρα; Κατά πόσο η αύξηση της ηλικίας επηρεάζει τη γονιμότητά της; Τα ερωτήματα αυτά, μεταξύ άλλων, απασχολούν την πλειοψηφία των γυναικών ηλικίας μεταξύ 30-40 ετών που αν και επιθυμούν τη δημιουργία οικογένειας, είτε οι συνθήκες ζωής τους δεν το επιτρέπουν ακόμη ή αν και προσπαθούν με τον σύντροφό τους δεν επιτυγχάνουν να συλλάβουν.

Ας δούμε όμως τι ισχύει:

Ηλικία της γυναίκας και γονιμότητα ακόμη και μετά τα 40

ilikia kai ypogonimotita 2

Είναι γεγονός ότι η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει να μειώνεται σταδιακά μετά τα 35 μέχρι την εμμηνόπαυση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος στα 40 της αλλά και αργότερα. Μάλιστα, είναι πολύ συχνά πλέον τα περιστατικά γυναικών που μένουν έγκυοι κοντά στα 40 καθώς οι γυναίκες για διάφορους λόγους καθυστερούν να πάρουν την απόφαση να κάνουν παιδί.

Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογονιμότητας;

Ο έλεγχος για πιθανό πρόβλημα υπογονιμότητας προτείνεται στα ζευγάρια όταν:

  • Έχουν περάσει 12 μήνες με τακτικές (2 έως 3 φορές/εβδομάδα) και ελεύθερες (χωρίς προφυλάξεις) επαφές κι όταν η γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών και δεν υπάρχουν, με βάση το ιστορικό, παράγοντες κινδύνου για υπογονιμότητα.
  • Έχουν περάσει 6 μήνες με τακτικές και ελεύθερες επαφές και η ηλικία της γυναίκας είναι 35 με 40 ετών.

Η διερεύνηση υπογονιμότητας προτείνεται να ξεκινήσει άμεσα χωρίς καμία αναμονή 6 ή 12 μηνών με τακτικές και ελεύθερες επαφές, όταν:

  • η ηλικία της γυναίκας είναι άνω των 40 ετών.
  • η γυναίκα αντιμετωπίζει αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια ή γενικότερα διαταραχές στην περίοδο.
  • υπάρχει ιστορικό χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.
  • υπάρχει ιστορικό σοβαρής ενδομητρίωσης.
  • υπάρχει υποψία προβλήματος στη μήτρα ή στις σάλπιγγες.

Αντίστοιχα προτείνεται άμεση διερεύνηση ανδρικής υπογονιμότητας όταν:

ilikia kai ypogonimotita 3

• ο άντρας έχει ιστορικό χειρουργείου στους όρχεις, παρωτίτιδας σε μεγάλη ηλικία, δυσκολία στην σεξουαλική πράξη, ιστορικό χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.
• έχει ιστορικό υπογονιμότητας με άλλη σύντροφο στο παρελθόν.

Σήμερα οι καινοτόμες τεχνικές στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, η εξέλιξη της τεχνολογίας και των φαρμάκων, η δυνατότητα διατήρησης της γονιμότητας για τις γυναίκες που το επιθυμούν για ιατρικούς και κοινωνικούς λόγους, δημιουργούν πλέον επιλογές εκεί που παλαιότερα δεν υπήρχαν.

Τι πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα υπογόνιμα ζευγάρια;

Πώς μπορεί όμως η τεχνολογία να επηρεάσει και να βελτιώσει τα αποτελέσματα ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης; Είναι γεγονός ότι όσο η τεχνολογία στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή εξελίσσεται, όσο οι νέες τεχνικές τίθενται στη διάθεση των ιατρών και των ασθενών κι όσο ο εξοπλισμός των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής εκσυγχρονίζεται τόσο πιο άμεσα επιτυγχάνεται ο στόχος, που για τα υπογόνιμα ζευγάρια, δεν είναι άλλος από την απόκτηση υγιών παιδιών.

Institute of Life - 6 Χρόνια καινοτομίας

Η Institute of Life - IASO, η κορυφαία Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, γιορτάζει φέτος 6 χρόνια λειτουργίας. Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια η Μονάδα κατάφερε να γίνει κέντρο αναφοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς διακρίνεται για το άριστο επιστημονικό προσωπικό της, για την τεχνολογική υπεροχή της και το πλούσιο ερευνητικό έργο της που έχει αγγίξει την αριστεία με καινοτομίες και πρωτοπορίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Institute of Life αποτελεί την πρώτη μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με πιστοποιημένα κλινικά αποτελέσματα και ποσοστά επιτυχίας από ανεξάρτητο φορέα.

Psathas Panagiotis photo

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ https://ppsathas.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved