Πώς θα ακολουθήσουμε μία περισσότερο βιώσιμη διατροφή;

Ποιες αλλαγές μπορείτε να κάνετε για να τρέφεστε με πιο βιώσιμο τρόπο.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα ακολουθήσουμε μία περισσότερο βιώσιμη διατροφή;
Bigstock

Η ανάγκη για την υιοθέτηση μίας βιώσιμης διατροφής είναι πιο επίκαιρη από ποτέ λόγω της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει ο τρόπος που διατρεφόμαστε.

Η παραγωγή τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου κι επομένως συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Άλλωστε η παραγωγή τροφίμων είναι η κύρια αιτία αποψίλωσης των δασών, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων.

Closeup Female And Male Hands Are Cooking Dishes In Kitchen. Young Couple In Love Spends Their Leisu

Τι εννοούμε με τον όρο βιώσιμη διατροφή;

Οι ορισμοί ποικίλλουν, αλλά σύμφωνα με τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών «οι βιώσιμες υγιεινές δίαιτες είναι διατροφικά πρότυπα που προωθούν την υγεία και την ευεξία των ατόμων, έχουν λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι προσβάσιμα, οικονομικά προσιτά, ασφαλή, δίκαια αλλά και πολιτισμικά αποδεκτά».

Χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και άφθονα φρούτα και λαχανικά. Περιλαμβάνουν μέτριες ποσότητες τροφών ζωικής προέλευσης (όπως αυγά, γαλακτοκομικά και ψάρια) και μικρότερες ποσότητες κρέατος, και ιδιαίτερα κόκκινου κρέατος. Επιπλέον, ενθαρρύνουν την ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων και της συσκευασίας που χρησιμοποιούμε για τα τρόφιμα.

Ποιες αλλαγές μπορείτε να κάνετε για να διατρέφεστε με πιο βιώσιμο τρόπο;

Επιλέξτε μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης

Δοκιμάστε να έχετε μία μέρα την εβδομάδα χωρίς κρέας. Μειώστε την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνετε στα 350-500g/εβδομάδα. Δοκιμάστε περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, καθώς και να μειώσετε τις θερμίδες και το λίπος που προσλαμβάνετε

vradino-geuma.jpg

Μετριάστε την πρόσληψη γαλακτοκομικών

Δώστε προτεραιότητα σε προϊόντα χαμηλών λιπαρών χωρίς προσθήκη ζάχαρης όπως γάλα και γιαούρτι. Αν επιλέγετε φυτικά προϊόντα βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο και ιώδιο.

Τρώτε εποχιακά και τοπικά

Η επιλογή φρέσκων φρούτων και λαχανικών εποχής που καλλιεργούνται τοπικά μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον και συνήθως κοστίζει λιγότερο. Στοχεύετε σε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Περιορίστε την κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών φρούτων του εμπορίου

Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το νερό της βρύσης παραμένει η πιο βιώσιμη πηγή ενυδάτωσης και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια πολλών χρήσεων.

Μειώστε τη σπατάλη τροφίμων

Η ποσότητα φαγητού που πετάμε κάθε χρόνο θα σίτιζε πολλά εκατομμύρια ανθρώπων. Είναι λοιπόν σημαντικό να σχεδιάζουμε τα γεύματα της εβδομάδας και να πηγαίνουμε με λίστα τροφίμων στο σουπερμάρκετ για να μην αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα από αυτά που θα χρειαστούμε. Χρησιμοποιούμε επίσης τα περισσεύματα του φαγητού είτε προσθέτοντάς τα σε άλλες συνταγές ή καταψύχοντάς τα για μελλοντική κατανάλωση.

Αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και άλλων επεξεργασμένων προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Η επιλογή αυτή θα είναι λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον και περισσότερο ευεργετική για την υγεία σας.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε τις παραπάνω αλλαγές σταδιακά και όχι όλες ταυτόχρονα προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητες να τις υιοθετήσετε μακροπρόθεσμα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail:efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved