Μαμά και διατροφή: Υγιεινές τροφές που δεν τρώτε συχνά

Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και με λίγες θερμίδες.  

Μαμά και διατροφή: Υγιεινές τροφές που δεν τρώτε συχνά
Bigstock

Υπάρχουν πολλές τροφές που είναι υγιεινές και ιδιαίτερα θρεπτικές τις οποίες όμως δεν καταναλώνετε συχνά.

Οι σαρδέλες, το κουνουπίδι, οι φακές είναι μερικές από αυτές τις τροφές και αξίζει να τις εντάξετε στη διατροφή σας.

kounoupidi-vrasimo-murwdia-1.jpg

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει μόλις 25 θερμίδες, 5 γραμμάρια υδατάνθρακες, το 20% βιταμίνης Κ και το 10% βιταμίνης Β6. Σύμφωνα με έρευνες περιέχει ιδιότητες που περιορίζουν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και το οξειδωτικό στρες ενώ η κατανάλωσή του ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, του στομάχου και του εντέρου.

Σαρδέλες

Αυτά τα μικρά ψάρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β12 αλλά και βιταμίνης D.

pantzaria-egkymosyni.jpg

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον, ο χυμός τους, ο οποίος είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα, έχει βρεθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Αγκινάρες

Μία μέτρια αγκινάρα έχει περίπου 60 θερμίδες και σχεδόν καθόλου λίπος. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες αρκούν για να αισθάνεστε χορτάτοι ώστε να μην καταναλώνετε τροφές με υψηλότερα λιπαρά.

Κεφίρ

Το κεφίρ έχει «καλά» βακτήρια τα γνωστά προβιοτικά. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο μαγνήσιο και φώσφορο καθώς και σε βιταμίνες Α, Β12, Β1 και C. Επίσης, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα.

fakes-paidia-ofeli.jpg

Φακές

Οι φακές δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο τα φασόλια αλλά θεωρούνται υπερτροφή. Ένα φλιτζάνι δίνει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, μαζί με 16 γραμμάρια φυτικές ίνες και πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved