Πώς μπορούμε να τρώμε ισορροπημένα και οικονομικά;

Χρήσιμες συμβουλές για να τρώτε σωστά εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς μπορούμε να τρώμε ισορροπημένα και οικονομικά;
Bigstock

Η αύξηση του κόστους ζωής έχει στρέψει τους καταναλωτές στην αναζήτηση τρόπων να εξοικονομήσουν χρήματα όταν ψωνίζουν τα τρόφιμα της εβδομάδας.

Είναι σημαντικό ωστόσο να συνεχίζουμε να τρώμε ισορροπημένα με οικονομικό τρόπο έτσι ώστε τόσο τα παιδιά όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να συνεχίζουν να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Προγραμματίστε τα γεύματα της εβδομάδας και πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ με λίστα τροφίμων

Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να προγραμματίσετε τα γεύματά σας. Με τον τρόπο αυτό θα αγοράσετε ακριβώς τα τρόφιμα που χρειάζεστε και θα αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων. Δημιουργήστε μια λίστα με όλα τα συστατικά που χρειάζεστε για τα γεύματα της εβδομάδας και αγοράστε μόνο ό,τι υπάρχει στη λίστα. Με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσετε φαγητά ή ποτά που δεν θα χρησιμοποιήσετε.

Αφιερώστε επίσης λίγο χρόνο για να ελέγξετε τι έχετε ήδη στα ντουλάπια σας, ώστε να μην αγοράσετε κάτι που ήδη έχετε.

mama-kai-diatrofi-apwleia-varous.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Jason Briscoe

Μπορείτε να επιλέξετε τις μάρκες των σούπερ μάρκετ

Συχνά, το ενδιαφέρον των καταναλωτών εστιάζει στις επώνυμες μάρκες τροφίμων που διατίθενται στην αγορά και διαφημίζονται συχνά ως ανώτερες σε γεύση και ποιότητα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μπορείτε να δοκιμάσετε προϊόντα με την επωνυμία του σούπερ μάρκετ και πιθανό να διαπιστώσετε ότι και αυτά ικανοποιούν τις απαιτήσεις σας. Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρήματα καθώς είναι αρκετά φθηνότερα από τα επώνυμα προϊόντα. Είναι σημαντικό ωστόσο να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων και να επιλέγετε όταν είναι εφικτό τα προϊόντα που περιέχουν λιγότερα σάκχαρα, αλάτι και κορεσμένα λίπη.

Μειώστε τη σπατάλη τροφίμων

Ένας σίγουρος τρόπος για να βοηθήσετε τον προϋπολογισμό σας είναι να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε τη σπατάλη τροφίμων. Αν σας περισσέψουν κάποια υλικά μπορείτε να τα μετατρέψετε σε διαφορετικά γεύματα, με την προσθήκη λίγων ακόμη υλικών. Για παράδειγμα, τα λαχανικά που έχουν απομείνει από ένα φαγητό μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πίτες, ομελέτες ή να γίνουν σούπα. Είναι σημαντικό επίσης να προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης. Εάν ένα προϊόν πρόκειται να λήξει αλλά δε θα το καταναλώσετε άμεσα μπορείτε να το καταψύξετε αν είναι εφικτό.

Προετοιμάστε περισσότερα χορτοφαγικά γεύματα

Τα χορτοφαγικά γεύματα μπορεί να είναι σημαντικά φθηνότερα από τα γεύματα που περιέχουν κρέας ή ψάρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσπρια, αυγά ή γαλακτοκομικά ως πηγές πρωτεϊνών που είναι σημαντικά φθηνότερες από το κρέας και το ψάρι. Η Μεσογειακή διατροφή άλλωστε περιλαμβάνει περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές και λιγότερα ζωϊκά προϊόντα.

Salad Preparation

Χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου θρεπτικά με τις φρέσκες ποικιλίες αν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές στη διαδικασία της κατάψυξης. Είναι επίσης αρκετά πιο οικονομικά αλλά και πρακτικά στη χρήση τους καθώς είναι συνήθως έτοιμα ψιλοκομμένα για το μαγείρεμα! Αυτό θα βοηθήσει επίσης στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς τα κατεψυγμένα προϊόντα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα φρέσκα.

Επιλέγετε προϊόντα που είναι σε έκπτωση στο τέλος της ημέρας

Συχνά τα σούπερ μάρκετ μειώνουν τις τιμές των προϊόντων προς το τέλος της ημέρας, εάν μπορεί να λήγουν εκείνη την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα υψηλότερων τιμών σε μεγάλες εκπτώσεις. Εάν αγοράσετε κρέας ή ψάρι, μπορείτε να το καταψύξετε την ίδια ημέρα και να το χρησιμοποιήσετε αργότερα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail:efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved