Δροσιστικά snacks για την εγκυμοσύνη το καλοκαίρι

Καλοκαιρινά snacks για την εγκυμοσύνη που είναι δροσερά και ταυτόχρονα θρεπτικά.

Ευσταθία Παπαδά
Δροσιστικά snacks για την εγκυμοσύνη το καλοκαίρι
Bigstock

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη για το γυναικείο οργανισμό και απαιτεί ποιοτική διατροφή που θα εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Η τήρηση μικρών και συχνών γευμάτων παίζει ρόλο κλειδί στη διατροφή της εγκύου αλλά και στην ισορροπημένη πρόσληψη βάρους.

Τα ενδιάμεσα snacks, δηλαδή το δεκατιανό και το απογευματινό είναι ίσης σημασίας με τα κυρίως γεύματα, καθώς διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δίνουν ενέργεια στην έγκυο.

Καθώς όμως την περίοδο του καλοκαιριού ο υδράργυρος ανεβαίνει και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν με ελαφρύτερες επιλογές είναι σημαντικό η έγκυος να καταναλώνει snacks που να είναι θρεπτικά και ταυτόχρονα δροσερά.

Αν αναζητάτε ιδέες για μερικά δροσιστικά και θρεπτικά snacks για την εγκυμοσύνη την περίοδο του καλοκαιριού, δείτε τις παρακάτω.

frouta.jpg

Φρέσκα φρούτα

Το καλοκαίρι που υπάρχει μεγάλη ποικιλία από φρούτα είναι η ιδανική εποχή για δροσερές και θρεπτικές φρουτοσαλάτες. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα αντί των χυμών τους, έτσι ώστε να λαμβάνετε μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών που θα βοηθήσουν την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Επιπλέον, τρώγοντας ένα φρούτο αντί για το χυμό θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Smoothies

Βασικά συστατικά τους είναι το γάλα ή το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και τα αγαπημένα σας φρούτα. Αν σας αρέσει ο συνδυασμός φρούτων και λαχανικών προσθέτετε και τα αγαπημένα σας λαχανικά για να αυξήσετε έτσι την περιεκτικότητα των smoothies σε ωφέλιμα συστατικά. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο πάγο για γίνει ακόμα πιο δροσερό. Αν θέλετε να δώσετε σοκολατένια γεύση στο smoothie σας μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά κακάο χωρίς ζάχαρη. Έτσι με τα smoothies μπορείτε εύκολα να προσλάβετε πληθώρα θρεπτικών συστατικών σε ένα ποτήρι.

sintagi-granita.jpg

Σπιτικό παγωτό και γρανίτα

Καθώς τα παγωτά και οι γρανίτες είναι αγαπημένη απόλαυση για το καλοκαίρι μπορείτε να επιλέξετε τις σπιτικές τους εκδοχές για να αποφύγετε τη ζάχαρη, τα λιπαρά και τα συντηρητικά που περιέχουν τα παγωτά του εμπορίου. Μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή κόβοντας μπανάνες σε ροδέλες και τοποθετώντας στην κατάψυξη για 1-2 ώρες. Στη συνέχεια μπορείτε να τις χτυπήσετε στο blender μαζί με λίγο κακάο και λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών μέχρι να αποκτήσει το παγωτό την υφή που σας αρέσει. Αν δε σας αρέσει το κακάο μπορείτε να προσθέσετε λίγο φυστικοβούτυρο.

Παγωμένο γιαούρτι

Μπορείτε να αποφύγετε την έτοιμη εκδοχή των frozen yoghurt που περιέχει ζάχαρη φτιάχνοντας παγωμένο γιαούρτι στο σπίτι. Τα φρέσκα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το μέλι και το κακάο είναι μερικές από τις επιλογές που μπορείτε να προσθέσετε για να δημιουργήσετε διαφορετικές εκδοχές.

smoothies-me-laxanika.jpg

Sticks λαχανικών με τυρί χαμηλών λιπαρών ή χούμους

Αν προτιμάτε ένα αλμυρό snack τότε μπορείτε να κόψετε αγγούρι, καρότο ή σέλερυ σε sticks και να τα συνδυάσετε με το αγαπημένο σας τυρί χαμηλών λιπαρών ή σπιτικό χούμους.

Παγωμένες σούπες

Οι παγωμένες σούπες είναι επίσης μία δροσιστική επιλογή ως snack που θα σας ενυδατώσει παράλληλα. Μερικά παραδείγματα είναι η σούπα με βάση τη ντομάτα, όπως η gazpacho, αλλά και η σούπα αγγουριού. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, RD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail:efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved