Κοντό παιδί: Τι να γνωρίζουν οι γονείς;

  • Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το ύψος ενός παιδιού
  • Ποιες καταστάσεις δεν πρέπει να αγνοήσετε και πρέπει απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας
Κοντό παιδί: Τι να γνωρίζουν οι γονείς;

Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν για την σωματική ανάπτυξη του παιδιού τους, ενώ αρκετά συχνά κάνουν το λάθος να συγκρίνουν το ρυθμό αυτό με συνομήλικα παιδιά. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα αφορά το ύψος ενός παιδιού.

Παρόλο αυτά, οι γονείς οφείλουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου, ο οποίος παρακολουθεί το ιστορικό και την ανάπτυξη του παιδιού σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπρόσθετα, ο παιδίατρος συμπληρώνει το ατομικό βιβλιάριο υγείας με τις χαρακτηριστικές καμπύλες ανάπτυξης.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το ύψος ενός παιδιού;

Στο σημείο αυτό αξίζει όμως να σημειωθεί πως οι καμπύλες αυτές αποτελούν συνάρτηση μιας σειράς παραγόντων, όπως το φύλο και η ηλικία του παιδιού, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως φυσιολογικό το παιδί να μην ακολουθεί επακριβώς την καμπύλη. Έτσι, ο χαρακτηρισμός «κοντό» παιδί, προκύπτει στην περίπτωση που το παιδί βρίσκεται κάτω από το 3ο ή 5ο εκατοστημόριο της καμπύλης ανάπτυξης, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ο παιδίατρος θα πρέπει να εντοπίσει κάποια αιτιολογία/παθολογία στην ανάπτυξη του παιδιού.

Σχετικά: Τι μπορώ να κάνω για να ψηλώσει το παιδί μου

ypsos paidiou 1

Αυτό γίνεται γιατί όπως ήδη αναφέρθηκε το ύψος αποτελεί συνδυασμό πολλών παραγόντων, ένας από τους οποίους είναι και το ύψος των γονιών. Χαρακτηριστικά, το μικρό ανάστημα μπορεί να οφείλεται σε οικογενειακό ιστορικό με χαμηλό ύψος, σε μία πιθανή καθυστερημένη εφηβεία στο τέλος της οποίας θα έχει το κανονικό φυσιολογικό ύψος ή να πρόκειται ακόμη και για μία ιδιοπαθή περίπτωση στην οποία δεν υπάρχει κάποια αιτιολογία και το παιδί είναι υγιές. Για το λόγο αυτό η παράμετρος που κρίνεται περισσότερο σημαντική στην εκτίμηση της ανάπτυξης ενός παιδιού, είναι ο ρυθμός ανάπτυξης που μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας ανωμαλίας. Για παράδειγμα μία αργή μετακίνηση από τη μία ποσοστιαία γραμμή στην άλλη, θα μπορούσε να αποτελεί δείκτη κάποιου προβλήματος υγείας.

Ποιες καταστάσεις δεν πρέπει να αγνοήσετε και πρέπει απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας;

Στην περίπτωση που το χαμηλό ανάστημα συνδέεται με ιατρική παθολογία, θα πρέπει να αναζητηθούν αιτίες που αφορούν ενδοκρινολογικά προβλήματα όπως ο υποθυρεοειδισμός, η έλλειψη αυξητικής ορμόνης ή ο διαβήτης, κάποια χρόνια πάθηση όπως άσθα, κοιλιοκάκη, αναιμία και κάποιο γενετικό νόσημα όπως η αχονδροπλασία. Μία καθυστέρηση στην αύξηση του ύψους μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε διατροφικές ελλείψεις λόγω κακής ποιότητας διατροφής ή ακόμη και στη λήψη φαρμάκων.

Σχετικά: Σε ποια ηλικία τα παιδιά σταματούν να ψηλώνουν

Συμπερασματικά, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους για οποιαδήποτε αγωνία σχετικά με το ύψος του παιδιού. Ο παιδίατρος θα κρίνει εάν πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved