Σε ποια ηλικία τα παιδιά σταματούν να μεγαλώνουν;

Πίνακας ανάπτυξης για αγόρια και κορίτσια

Σε ποια ηλικία τα παιδιά σταματούν να μεγαλώνουν;

Από τη μέρα που γεννιούνται τα παιδιά, φαίνεται ότι μεγαλώνουν και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για να τα κρατήσουμε για πάντα μικρά και αξιολάτρευτα. Τη μια στιγμή αγοράζουμε ρούχα και την άλλη στιγμή δεν τους κάνουν.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και τα παιδιά θα αναπτύσσονται μέχρι τη στιγμή που θα σταματήσουν να μεγαλώνουν... Πότε όμως είναι αυτή η στιγμή; Πότε σταματούν τα παιδιά να ψηλώνουν; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ύψος τους και το πόσο θα ψηλώσουν τελικά; Παίζουν ρόλο τα γονίδια; Το φύλο; Παίζει ρόλο;

Αρχικά θα πρέπει να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά και το καθένα από αυτά μεγαλώνει με τον δικό του τρόπο. Αν όμως ανησυχείτε για το αν αναπτύσσεται σωστά, γρήγορα ή αργά, συνεχίστε να διαβάζετε.

Πίνακας ανάπτυξης για αγόρια και κορίτσια

ipsos paidiou 1

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για το ποιο θα είναι το τελικό ύψος του παιδιού σας είναι τελικά το φύλο του παιδιού. Αν δηλαδή είναι αγόρι ή κορίτσι. Σύμφωνα με το Kids Health, τα κορίτσια συνήθως αναπτύσσονται ξαφνικά και απότομα στην ηλικία των 10-14 ετών. Το ύψος τους συνδέεται με την εφηβεία. Μόλις αποκτήσουν την πρώτη τους περίοδο, πιθανότατα θα αυξηθούν 2,5 με 5 εκατοστά πριν φτάσουν στο τελικό τους ύψος. Κατά μέσο όρο, αυτό σημαίνει ότι σταματούν να μεγαλώνουν περίπου στην ηλικία των 14 ή 15 ετών.

Για τα αγόρια, είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα και σε αυτό παίζει ρόλο η εφηβεία. Η αύξηση της ανάπτυξής τους έρχεται λίγο αργότερα από ό, τι στα κορίτσια. Τα παιδιά ψηλώνουν απότομα και ξαφνικά μεταξύ των ηλικιών 12-15 και έως την ηλικία των 16 ετών είναι συνήθως τόσο ψηλά όσο ποτέ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος του παιδιού σας μην ξεχνάτε τις καμπύλες ανάπτυξης που ακολουθούσε από τη γέννησή του καθώς παίζουν ρόλο και καθορίζουν το τελικό του ύψος.

Καμπύλες ανάπτυξης - Δείτε τις εδώ

Το παιδί σας αναπτύσσεται αργά; Τι να προσέξετε

Αν και τα παιδιά μεγαλώνουν με διαφορετική ταχύτητα, πολλοί γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους μεγαλώνουν πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Σύμφωνα με το Kids Health, ένα παιδί που το ύψος του είναι αρκετά διαφορετικό από εκείνο που έχουν οι συνομήλικοί του μπορεί να πάσχει από διαταραχή ανάπτυξης ή ενδοκρινική νόσο, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι δεν αναπτύσσεται σωστά.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού παίζει ρόλο η διατροφή του, ειδικά τους πρώτους μήνες και χρόνια της ζωής του.

ipsos paidiou 2

Μπορείτε να προβλέψετε το ύψος του παιδιού σας;

Μπορεί να είναι δύσκολο βρείτε το ακριβές ύψος που θα φτάσει το παιδί σας στην ενηλικίωση, αλλά υπάρχει μια μαθηματική πράξη που μπορείτε να κάνετε για να υπολογίσετε πόσο ψηλό μπορεί να γίνει το παιδί σας. Μπορείτε είτε να διπλασιάσετε το ύψος που έχει (είχε) το παιδί σας στην ηλικία των 2 ετών ή να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο τύπο:

  • Για αγόρια: ύψος πατέρα + ύψος μητέρας + 13, διαιρέστε το αποτέλεσμα με το 2
  • Για κορίτσια: ύψος πατέρα + ύψος μητέρας - 13, διαιρέστε το αποτέλεσμα με το 2

Θυμηθείτε, αυτή είναι απλώς μια πρόβλεψη. Τα παιδιά μας μάς εκπλήσσουν όλη την ώρα και το ίδιο συμβαίνει και με την ανάπτυξή τους.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας, μη διστάσετε να μιλήσετε στον παιδίατρό σας. Εξάλλου, για αυτό είναι εκεί. Εν τω μεταξύ, απολαύστε και παρακολουθείστε τα παιδιά σας όσο μεγαλώνουν.

Μεγαλώνουν γρήγορα. Πολύ γρήγορα.

πηγή: mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved