Καμπύλες ανάπτυξης - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας

Καμπύλες ανάπτυξης παιδιών - Αγόρια, Κορίτσια
Καμπύλες ανάπτυξης - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας

Με τον ερχομό του μωρού στη ζωή οι γονείς αποκτούν το βιβλιάριο υγείας του βρέφους, στο οποίο καταγράφεται η πορεία της ανάπτυξης και της υγείας του παιδιού. Ένα μέρος αυτού του βιβλιαρίου είναι αφιερωμένο στις καμπύλες ανάπτυξης, στις οποίες ο παιδίατρος σημειώνει σε κάθε εξέταση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τις σωματομετρικές τιμές του παιδιού, όπως το ύψος, το βάρος και την περίμετρο της κεφαλής.

Κατόπιν, ανάλογα με τις τιμές, ο παιδίατρος ενημερώνει τους γονείς για τη θέση του παιδιού, όπως για παράδειγμα ότι βρίσκεται στην 20η εκατοστιαία θέση για το βάρος του. Αυτό σημαίνει ότι σε μία μέτρηση βάρους 100 υγιών παιδιών, ίδιας ηλικίας, τα 20 έχουν μικρότερο και τα υπόλοιπα 80 μεγαλύτερο βάρος από το μετρούμενο βάρος του παιδιού.

Οι γονείς δεν πρέπει να συγκρίνουν τις μετρήσεις των παιδιών τους με αυτές των άλλων παιδιών

kampiles anaptixis 1

Οι γονείς συνίσταται να αποφεύγουν τις συγκρίσεις των μετρήσεων του παιδιού τους, με άλλα παιδιά, καθώς αφενός μπορεί να επηρεαστεί η ψυχολογία όλης της οικογένειας, αφετέρου ο όρος «φυσιολογικές τιμές» έχει ένα μεγάλο εύρος.

Σε γενικές γραμμές οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν εάν το παιδί βρίσκεται εντός των ορίων των προαναφερόμενων καμπυλών, ωστόσο η ανησυχία εντοπίζεται όταν από μία συγκεκριμένη θέση που έχει το παιδί σε μία καμπύλη, βρεθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μια άλλη. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα πρέπει να είναι σταθερός. Θα πρέπει να τονιστεί φυσικά πως ο μόνος που μπορεί να αξιολογήσει τις καμπύλες ανάπτυξης του μωρού, είναι ο παιδίατρος που το παρακολουθεί και μόνον αυτός.

Οι καμπύλες ανάπτυξης διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα

Ένα άλλο σημείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον και είναι χρήσιμο να θυμούνται οι γονείς, είναι πως οι καμπύλες ανάπτυξης διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα, καθώς οι καμπύλες διαμορφώνονται σε κάθε χώρα από μετρήσεις των παιδιών που κατοικούν και μεγαλώνουν σε αυτήν.

Κλείνοντας, οι καμπύλες ανάπτυξης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την τακτική εξέταση του παιδιού από τον παιδίατρο, ο οποίος είναι σε θέση εκτός της ανάπτυξης, να παρακολουθεί το εμβολιαστικό επίπεδο του παιδιού και την υγεία του στο σύνολο.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved