Το παιδί μου αισθάνεται κοντό – Πώς να το διαχειριστώ;

(αρκετά παιδιά βλέπουν συμμαθητές να ψηλώνουν ενώ αυτά όχι ή νιώθουν ότι είναι πιο ψηλά από τα άλλα άρα και διαφορετικά)
Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου
Το παιδί μου αισθάνεται κοντό – Πώς να το διαχειριστώ;

Αρκετά παιδιά που δεν έχουν πάρει αρκετό ύψος, νοιώθουν άσχημα και αυτό επιβαρύνει την αυτοεκτίμησή τους. Όμως, είναι γεγονός ότι δεν μεγαλώνουν όλα με τον ίδιο ρυθμό και αυτό ευθύνεται αρκετές φορές για τις μεγάλες διαφορές σε ύψος παρά την μικρή διαφορά ηλικιακά. Πολλά παιδιά λοιπόν το θεωρούν σημάδι ότι η ανάπτυξή τους είναι πολύ αργή και ότι δεν θα μπορέσουν να γίνουν όσο ψηλοί είναι οι συνομήλικοί τους.

Όταν το παιδί σας μιλάει για το ύψος του και δεν είστε σίγουροι πώς να αντιδράσετε, να θυμάστε ότι αυτό που θέλει από εσάς δεν είναι πάντοτε μια λύση - αλλά να το ακούσετε. Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του, προσπαθήστε να το επιβεβαιώστε ότι βρίσκετε σε φάση ανάπτυξης και ότι κάποια παιδιά απλά μεγαλώνουν πιο γρήγορα.

Αν δεν μιλάει για το ύψος του, μπορείτε να ανιχνεύσετε το συναίσθημά του από τη γλώσσα του σώματός του. Όπως τα παιδιά που νοιώθουν άβολα με το μεγάλο του ύψος, καμπουριάζουν για να φαίνονται ίσα με τα άλλα, έτσι και τα πιο κοντά μπορεί να αποφεύγουν να πάνε για παράδειγμα στο λούνα παρκ γιατί φοβούνται ότι δεν θα τα αφήσουν να μπουν σε μερικά παιχνίδια για μεγάλα παιδιά (της ηλικίας τους).

paidiko ypsos 2

Θα βοηθήσει λοιπόν να συζητήσετε μαζί τους για την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία, ότι διαφέρει για τον κάθε άνθρωπο όπως επίσης και ότι επηρεάζει τον καθένα μας διαφορετικά. Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι έχουν ακόμα αρκετά χρόνια ανάπτυξης μπροστά τους. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι η πιο αργή ανάπτυξη δεν είναι προσωπικό θέμα αλλά ότι παρατηρείται συχνά, κι έτσι θα μπορέσει να αντιληφθεί ότι αν τώρα δεν έχει πάρει ύψος αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ψηλώσει αργότερα. Είναι σημαντικό να μην μείνετε στον ψηλό ή τον κοντό αλλά να επισημάνετε ότι υπάρχουν και ενδιάμεσα ύψη που είναι φυσιολογικά.

Πολλές φορές δυσκολεύονται να εκτιμήσουν πτυχές της προσωπικότητάς τους και τα εσωτερικά τους χαρίσματα. Γι` αυτό θα χρειαστεί οι γονείς να μην χάσετε ευκαιρίες να επιβραβεύσετε το παιδί σας για νοητικές και σωματικές ικανότητες που το ίδιο δεν αξιολογεί. Μιλήστε του για ξεχωριστά ταλέντα, σωματότυπους, δυνάμεις και αδυναμίες που μπορεί να δει σε άλλους για να μπορέσει να δεχτεί την μοναδικότητα των δικών του χαρακτηριστικών. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να διαφοροποιηθεί από τους άλλους, να σκεφτεί τί το κάνει ξεχωριστό, να εστιάσει στις δυνάμεις, στα χαρίσματά του αλλά και στο θετικό κόντρα στο αρνητικό, να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή του αλλά και να αντιμετωπίζει άτομα με αδυναμίες ή θέματα υγείας με μεγαλύτερη συμπόνοια.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη των γονέων στην προσπάθεια να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών είναι να το παρακάνουν με τις επιβραβεύσεις. Όμως έτσι μπορεί να οδηγήσουν το παιδί σε υποτίμηση της ενθάρρυνσης αυτής και σε εναντίωση προς ανειλικρινείς επιβραβεύσεις. Ουσιαστικά, η ανειλικρινής επιβράβευση συχνά έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή τους επειδή δεν παίρνουν την αναγνώριση που πραγματικά αξίζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα επιβραβεύετε συχνά. Αλλά να το κάνετε συνειδητά. Εστιάστε σε συγκεκριμένες πράξεις ή επιτεύγματα τα οποία θεωρείται άξια επιβράβευσης και ενθάρρυνσης. Έτσι θα νοιώσει καλύτερα με τον εαυτό του όταν κάνει κάτι αξιέπαινο, θα το κάνει κτήμα του και θα ανταποκριθεί θετικά.

Θα κλείσω λέγοντας ότι πολύ συχνά μας λένε οι γονείς ότι το παιδί τους υστερεί σε αυτοεκτίμηση κι ενώ προσπαθούν να το ενισχύσουν, έρχονται αντιμέτωποι με την αντίστασή του γιατί θεωρεί ότι προσπαθούν να του επιβληθούν ή με έντονη αντιδραστικότητα από μέρους του. Θέλει κόπο, όμως είναι απαραίτητο να βρείτε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που θα τα βοηθήσουν να είναι παραγωγικά, να είναι υπερήφανα για το σώμα τους και να νοιώθουν καλά με την μοναδικότητά τους, χωρίς να ανησυχούν για το ύψος τους.

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com
e-mail: ioanna.thps@gmail.com / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved