Ούλα που αιμορραγούν κατά την εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τα ούλα που αιμορραγούν και πρήζονται. 

Μαργαρίτα Νικολάου
Ούλα που αιμορραγούν κατά την εγκυμοσύνη
Bigstock

Πρωινή ναυτία, πρησμένα πόδια, αϋπνία… υπάρχουν πολλά όχι και τόσο ευχάριστα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γνωρίζατε όμως ότι ένα από αυτά μπορεί να είναι και η αιμορραγία των ούλων;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας. Περίπου το 60 - 75% των εγκύων έχουν ουλίτιδα, μιας φλεγμονή των ούλων που προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο, ευαισθησία και αιμορραγία.

Εάν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά οδοντικά προβλήματα. Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την ουλίτιδα με το χαμηλό βάρος γέννησης του εμβρύο και τον πρόωρο τοκετό - αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Ίσως να αναρωτιέστε πώς η στοματική σας υγεία θα μπορούσε να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυό σας. Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι να κάνετε αν τα ούλα σας αιμορραγούν.

Τι προκαλεί την αιμορραγία των ούλων στην εγκυμοσύνη;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι έγκυες εμφανίζουν ουλίτιδα. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς:

  • Ορμονικοί παράγοντες
  • Αλλαγές στη διατροφή
  • Πρωινή ναυτία
  • Σιελόρροια

Bigstock

Πότε εμφανίζεται η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη;

Σε πολλές περιπτώσεις, η ουλίτιδα αρχίζει να γίνεται εμφανής στο δεύτερο τρίμηνο και κορυφώνεται στο τρίτο τρίμηνο. Εάν είχατε ουλίτιδα πριν από την εγκυμοσύνη σας, η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί από το πρώτο κιόλας τρίμηνο.

Γιατί η φροντίδα των ούλων είναι σημαντική στην εγκυμοσύνη;

Κατά την εγκυμοσύνη δεν πρέπει να αμελείτε τη φροντίδα των δοντιών. «Η υγεία των ούλων σχετίζεται με τη γενική ευεξία, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», λέει η Leena Palomo, DDS, MSD, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματικής Οδοντιατρικής Ashman στο NYU College of Dentistry.

Σύμφωνα µε μια μελέτη, το μικροβίωµα του πλακούντα είναι ξεχωριστό αλλά παρουσιάζει ομοιότητες µε το µικροβίωµα της στοματικής κοιλότητας και συγκεκριμένα µε αυτό της ουλοδοντικής σχισμής, της γλώσσας και των αμυγδαλών. Τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν την άποψη για διασπορά μικροβίων δια μέσου της κυκλοφορίας του αίματος.

Μελέτες ανέφεραν επίσης, συσχέτιση μεταξύ επιπλοκών της εγκυμοσύνης και μιας κατάστασης δυσβίωσης του πλακουντικού μικροβιώµατος, στην οποία συγκεκριμένα είδη μικροβίων αυξάνονται σε αριθμούς. Με λίγα λόγια δηλαδή, οι έγκυες που πάσχουν από φλεγμονές στα ούλα ή περιοδοντίτιδα παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό και ελλιποβαρή βρέφη.

Πώς να φροντίσετε τα ούλα που αιμορραγούν;

Τα βακτήρια που αναπτύσσονται και υπάρχουν σε μια μη υγιή στοματική κοιλότητα, αποτελούν άμεσο κίνδυνο τόσο για την έγκυο, όσο και για το έμβρυο. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη φροντίδα και παρακολούθηση της στοματικής υγείας μιας εγκύου από τον οδοντίατρο της και άμεση αποκατάσταση και θεραπεία τυχόν ασθενειών, όπως είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ο οδοντίατρος θα σας συμβουλέψει για τη σωστή στοματική φροντίδα, καθώς η πρόληψη συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας του στόματός σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, εκείνος και μόνο εκείνος μπορεί να σας προτείνει στοματικό διάλυμα που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε κατά την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων,η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής.

Το ίδιο ασφαλείς είναι και οι οδοντικές ακτινογραφίες είναι ασφαλείς, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, εφόσον ο ακτινολόγος διαμορφώσει το πεδίο ακτινοβολίας και εφαρμόσει κατάλληλα πρωτόκολλα εξέτασης.

Συμπτώματα ουλίτιδας στην εγκυμοσύνη

Μερικά από τα συμπτώματα είναι:

  • Αιμορραγία, ειδικά κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση νήματος
  • Ερυθρότητα
  • Τρυφερότητα
  • Πρήξιμο
  • Κακή αναπνοή
  • Ούλα που φαίνονται γυαλιστερά

Συμβουλές για υγιή ούλα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε υγιή τα ούλα σας και να αποτρέψετε οποιαδήποτε ασθένεια. Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας με φθοριούχο οδοντόκρεμα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τα ούλα σας.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα. Το νήμα φτάνει εκεί ου δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα.
  • Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες
  • Να χρησιμοποιείτε ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ
  • Αποφύγετε τροφές που έχουν ζάχαρη.
  • Ξεπλύνετε το στόμα σας μετά από κάθε εμετό εάν έχετε πρωινή ναυτία. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τη χρήση 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό.
  • Μην αμελείτε το ραντεβού με τον οδοντίατρό σας ακόμη και πριν την εγκυμοσύνη.

πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved