Γιατί αιμορραγούν τα ούλα στην εγκυμοσύνη;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ουλίτιδα εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Γιατί αιμορραγούν τα ούλα στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Περίπου το 60-75% των εγκύων έχουν πρησμένα, κόκκινα και ευαίσθητα ούλα που αιμορραγούν ενίοτε μετά τον πλύσιμο των δοντιών. Η φλεγμονή των ούλων περιγράφεται ως ουλίτιδα εγκυμοσύνης και είναι μία ήπια πάθηση των δοντιών. Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης προκαλέιται από τις ορμονικές αλλαγές οι οποίες κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα στα βακτήρια. Επιπλέον, τα υψηλή επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων αυξάνουν τη ροή του αίματος στους βλεννογόνους κάτι που προκαλεί επιπλέον ευαισθησία.

Μπορεί να επηρεάσει η ουλίτιδα το έμβρυο;

Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι σχεδόν απίθανο να βλάψει το έμβρυο, ειδικά εάν έχετε καλή στοματική υγιεινή. Κάποιες έρευνες αναφέρουν, επίσης, ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης μωρού, ακόμα και προεκλαμψία, ωστόσο άλλες έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ανάμεσα στην υγεία των δοντιών και τις παραπάνω επιπλοκές.

Πότε ξεκινούν να αιμορραγούν τα ούλα στην εγκυμοσύνη;

Η αιμορραγία των ούλων είναι πιο συνήθης στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης , αναφέρει το BabyCenter, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, τα ούλα πιθανά να είναι αρκετά ευαίσθητα ήδη από το δεύτερο τρίμηνο λόγων των ορμονικών αλλαγών. Στο πρώτο τρίμηνο τα ευαίσθητα ούλα πιθανά να είναι και ένα πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης.

Συμβουλές για καλή στοματική υγιεινή

Η στοματική υγιεινή είναι το Α και το Ω:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ή ακόμα και μετά από κάθε γεύμα εάν είναι εφικτό. Προτιμήστε μία μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα με φθόριο.
  • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά.
  • Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλη.
  • Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για δημιουργία πλάκας.

Μην αμελείτε τα ραντεβού σας στον οδοντίατρο. Το πόσο συχνές θα είναι οι επισκέψεις σας εξαρτάται από την υγεία της στοματικής σας υγιεινής. Επίσης, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο εάν:

  • Έχετε πονόδοντο
  • Τα δόντια σας αιμορραγούν συχνά
  • Τα ούλα σας είναι πρησμένα ευαίσθητα
  • Έχετε άσχημη αναπνοή
  • Νιώθετε μούδιασμα στην ευρύτερη περιοχή
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved