Πρησμένα ούλα στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Γιατί πρήζονται ή αιμορραγούν τα ούλα στην εγκυμοσύνη και τι μπορείτε να κάνετε;

Πρησμένα ούλα στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Κι όμως, το στήθος, η κοιλιά και τα πόδια δεν είναι τα μόνα μέρη του σώματός σας που θα δείτε να πρήζονται την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα ούλα σας μπορεί επίσης να είναι πιο ευαίσθητα, πρησμένα και κόκκινα, ενώ δεν αποκλείεται να παρατηρήσετε και ότι αιμορραγούν, ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τι προκαλεί τον πόνο και το πρήξιμο στα ούλα;

Τα ούλα πρήζονται την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής σας εξαιτίας πολλών και διαφορετικών παραγόντων.

Ορμόνες

Οι ορμονικές αλλαγές που βιώνετε στην εγκυμοσύνη, αφήνουν την στοματική κοιλότητα πιο ευάλωτη σε βακτήρια και πλάκα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία και πόνο στα ούλα.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Εάν έχετε έντονες λιγούρες και καταναλώνετε περισσότερα γλυκά από ότι πριν, είναι πιθανό αυτός να είναι και ο λόγος που πονάνε και πρήζονται τα ούλα σας. Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες καταστρέφουν τα δόντια και επιδεινώνουν τον πόνο ή την ήδη υπάρχουσα ευαισθησία στα ούλα.

Πρωινή αδιαθεσία

Εάν υποφέρετε από πρωινή αδιαθεσία τώρα ή και νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, είναι πιθανό να νιώσετε τα ούλα σας πιο ευαίσθητα και πρησμένα, λόγω των οξέων που εκκρίνονται από το στομάχι.

Τρόποι αντιμετώπισης

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας

Καλό είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντογιατρό σας για έλεγχο και καθαρισμό και να τον ενημερώσετε και τυχόν αλλαγές που παρατηρήσετε στην στοματική σας κοιλότητα.

Φροντίστε τα δόντια σας

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωή σας. Βουρτσίζετε τα δόντια σας πρωί και βράδυ, με προσοχή όμως για να μην ερεθίσετε παραπάνω την περιοχή. Ρωτήστε τον οδοντογιατρό σας εάν σας προτείνει μία άλλα προϊόντα, πιο κατάλληλα για την κατάστασή σας.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε βιταμίνη C, δεν θα ενισχύσει μόνο το ανοσοποιητικό σας, αλλά και θα βοηθήσει τα ούλα σας να παραμείνουν υγιή. Καταναλώστε με μέτρο τα γλυκά και αποφύγετε τροφές με κρυμμένη ζάχαρη όπως είναι κάποια δημητριακά και χυμοί.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved