Πρησμένα ούλα στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τι να κάνετε

Συμβουλές για υγιή ούλα και δόντια στην εγκυμοσύνη.

Πρησμένα ούλα στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τι να κάνετε

Στην εγκυμοσύνης σε πολλές περιπτώσεις τα ούλα πρήζονται και αιμορραγούν.

Bigstock

Τα πρησμένα ούλα είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Δεν θεωρείται ανησυχητικό και είναι διαχειρίσιμο, αρκεί να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε.

Γιατί πρήζονται τα ούλα στην εγκυμοσύνη;

Tα ούλα πρήζονται και σε κάποιες περιπτώσεις αιμορραγούν. Τα αίτια ποικίλουν:

Ορμόνες. Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αύξηση στον όγκο του αίματος η οποία εν μέρει προκαλεί το πρήξιμο στα ούλα.

Διατροφικές αλλαγές. Σύμφωνα με έρευνες την περίοδο της εγκυμοσύνη οι γυναίκες έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερα γλυκά και τροφές πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Η αλλαγή αυτή στις διατροφικές συνήθειες προκαλεί μεταξύ άλλων και αλλαγές στη στοματική υγιεινή.

Μειωμένη παραγωγή σιέλου. Είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών και συνεπάγεται την πιο εύκολη συσσώρευση πλάκας στα δόντια. Η πλάκα είναι γεμάτη βακτήρια που επιδεινώνουν την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Πρωινές ναυτίες. Ταλαιπωρούν πολλές έγκυες το πρώτο τρίμηνο και το οξύ του στομάχου που ανεβαίνει στο σώμα μετά τον εμετό μαλακώνει το σμάλτο των δοντιών.

Πότε θα παρατηρήσετε αλλαγές στα ούλα σας

Τα ούλα μπορεί να πρηστούν ή να παρατηρήσετε ότι αιμορραγούν ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Πιθανά να είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και καλό είναι να παρακολουθείτε τη στοματική σας υγιεινή καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Τι να κάνετε

Φροντίστε τη στοματική σας υγιεινή. Χρησιμοποιήστε μία μαλακή οδοντόβουρτσα για να μην ερεθίσετε ακόμα περισσότερο τα δόντια σας.

Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που σας φαίνεται άθλος, αλλά το οδοντικό νήμα απομακρύνει όλα τα υπολείμματα τροφής ανάμεσα από τα δόντια.

Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης επιβαρύνει την υγεία των δοντιών, ένα παραπάνω την περίοδο της εγκυμοσύνης που η στοματική σας κοιλότητα είναι πιο ευαίσθητη.

Μην αμελείτε τις προγεννητικές σας βιταμίνες. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη στοματική υγιεινή. Το ασβέστιο επίσης διατηρεί τα δόντια και τα ούλα υγιή.

Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη στοματικής σας υγιεινή από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πιθανές επιπλοκές

Τα πρησμένα ούλα και η αιμορραγία μπορεί να είναι συμπτώματα ουλίτιδας. Εάν δεν φροντίσετε τη στοματική σας υγιεινή και δεν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα έγκαιρα είναι πιθανό να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, μία φλεγμονώδη ασθένεια μικροβιολογικής αιτίας που καταστρέφει δόντια και ούλα και μπορεί να προκαλέσει απώλεια οδοντοφυΐας.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved