Εγκυμοσύνη και δόντια: Τα πιο συχνά προβλήματα και τρόποι πρόληψης

Χρήσιμες συμβουλές για να φροντίζετε σωστά τα δόντια σας στην εγκυμοσύνη.

Εγκυμοσύνη και δόντια: Τα πιο συχνά προβλήματα και τρόποι πρόληψης

Πάνω από το 90% των εγκύων υποφέρουν από προβλήματα στα ούλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα, πρήξιμο αλλά και αιμορραγία (ουλίτιδα). Επίσης, κατά την κύηση, παρατηρείται εμφάνιση πλάκας στα δόντια. Στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να εμφανιστεί η λεγόμενη επουλίδα της κύησης. Πρόκειται για μικρά κόκκινα ογκίδια στην περιοχή των ούλων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια κυρίως στην επάνω γνάθο, τα οποία είναι ενοχλητικά αλλά τελείως ανώδυνα και ακίνδυνα.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για την στοματική σας υγεία στην περίοδο της εγκυμοσύνης; Ο οδοντίατρος Δρ Sameer Patel, συμβουλεύει τα εξής:

Εξετάσεις

Οι τακτικές περιοδοντικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές, καθώς η εγκυμοσύνη προκαλεί ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ουλίτιδας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε οποιεσδήποτε αλλαγές στα ούλα σας όπως: ευαισθησία, αιμορραγία ή πρήξιμο των ούλων και επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν αναπτυχθεί το πρόβλημα.

Σωστό βούρτσισμα και νήμα

Είναι σημαντικό να φροντίζετε σωστά τα δόντια σας. Πέρα από το καθημερινό βούρτσισμα, χρησιμοποιήστε και οδοντικό νήμα καθώς εισχωρεί στα πιο δύσκολα σημεία της στοματικής κοιλότητας.

frontida dontion stin egkimosini 2

Υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί και γιαούρτι είναι μια καλή πηγή βασικών μετάλλων που είναι εξαιρετικά για τα αναπτυσσόμενα δόντια, τα ούλα και τα οστά του μωρού. Αποφύγετε τα σνακ με ζάχαρη. Οι γλυκές επιθυμίες είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι όσο πιο συχνά τρώτε σνακ, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ανάπτυξης τερηδόνας.

Ο κανόνας των τεσσάρων λεπτών

Ο Δρ Sameer συμβουλεύει το βούρτσισμα των δοντιών να διαρκεί 4 λεπτά τόσο το πρωί αλλά και το βράδυ. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης ακόμη και των μικρότερων ποσοτήτων πλάκας.

Χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο και φλεγμονή των ούλων σας, γεγονός που τα κάνει να αιμορραγούν πιο εύκολα όταν βουρτσίζετε τα δόντια. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και επιλέξτε μια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια εάν τα ούλα σας είναι ευαίσθητα.

Αποφυγή οδοντιατρικών θεραπειών κατά το πρώτο τρίμηνο

Οι οδοντιατρικές θεραπείες κατά το πρώτο τρίμηνο και το δεύτερο μισό του τρίτου τριμήνου πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτές είναι κρίσιμες στιγμές στην ανάπτυξη του μωρού και είναι καλό να αποφύγετε οτιδήποτε θα μπορούσε με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού.

stomatikiygieiniegiou

Αβέστιο και βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των οστών και διατηρεί τα δόντια σας γερά.

Αποφυγή ακτινογραφιών στα δόντια

Εάν οι ακτινογραφίες είναι απαραίτητες (όπως σε οδοντιατρική έκτακτη ανάγκη), ο οδοντίατρός σας θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για να προστατεύσει εσάς και το μωρό σας. Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει καταστήσει τις ακτίνες Χ πολύ πιο ασφαλείς σήμερα από ό, τι τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά είναι σκόπιμο να αποφευχθεί οποιαδήποτε έκθεση σε ακτινοβολία, αν είναι δυνατόν.

Πηγή: motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved