Πότε αρχίζουν οι πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης;

Αν και η ακριβής αιτία της πρωινής ναυτίας είναι άγνωστη, πιστεύεται ότι συνδέεται με τις δραστικές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πότε αρχίζουν οι πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης;
Bigstock

Η πρωινή ναυτία είναι απίθανα κοινή. Για την ακρίβεια, οι έγκυες αναφέρουν ότι βιώνουν πρωινή ναυτία έως και στο 80% των κυήσεων.

Αν και η ακριβής αιτία της πρωινής ναυτίας είναι άγνωστη, πιστεύεται ότι συνδέεται με τις δραστικές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η ναυτία (που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε έμετο) εμφανίζεται σε σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας - και δεν εμφανίζεται μόνο το πρωί, όπως αναφέρεται στο όνομά της.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τις πρωινές ναυτίες, αλλά κατανοώντας τα συμπτώματα, θα καταφέρετε να διαχειριστείτε περισσότερο τη ζάλη και τη ναυτία για να τα βγάλετε πέρα μέρα με τη μέρα.

Πότε ξεκινά η πρωινή ναυτία;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), η ναυτία και ο έμετος της εγκυμοσύνης συνήθως ξεκινούν πριν από την ένατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Γενικά, η ναυτία θα ξεκινήσει περίπου την έκτη εβδομάδα με τα συμπτώματα να κορυφώνονται γύρω στις εννέα εβδομάδες.

Πότε σταματούν οι πρωινές ναυτίες;

Αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, οι περισσότερες έγκυες θα δουν τα συμπτώματά τους να υποχωρούν μέχρι τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ο Δρ Ranae Yockey, μαιευτήρας-γυναικολόγος αναφέρει ότι τα συμπτώματα, στο 90% των περιπτώσεων, υποχωρούν μέσα σε 22 εβδομάδες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας;

Θα ξέρετε ότι έχετε πρωινή ναυτία εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας:

  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Ζάλη
  • Άρνηση για τροφές που παλιότερα τρώγατε
  • Αποστροφή σε μυρωδιές ή τρόφιμα που έχουν ως αποτέλεσμα τη ναυτία και τον εμετό

Πότε θα πρέπει να με ανησυχήσουν τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας;

Αν και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες για την εγκυμοσύνη σας, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι πιθανό να προκαλέσουν πιο έντονη πρωινή αδιαθεσία (ιστορικό υπερέμεσης κύησης, πολύδυμη κύηση, ημικρανίες).

Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά, μπορεί να εμφανίσετε υπερέμεση κύησης. Μπορεί να έχετε ακούσει για αυτή όταν η Kate Middleton την περνούσε σε κάθε της εγκυμοσύνη.

Παρόλο που η υπερέμεση κύηση είναι σπάνια (επηρεάζει το 1% των εγκύων), η σοβαρή ναυτία και ο έμετος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική απώλεια βάρους (>5% του σωματικού βάρους) και αφυδάτωση.

Εάν κάνετε εμετούς όλη μέρα και δεν μπορείτε να κρατήσετε τα υγρά, αισθάνεστε ζάλη ή αρχίσετε να κάνετε εμετό με αίμα, θα πρέπει να ειδοποιήσετε τον γιατρό σας. «Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να μειώσει την εξέλιξη της υπερέμεσης κύησης», αναφέρει ο Dr. Yockey.

Πώς αντιμετωπίζεται η πρωινή ναυτία;

  • Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την πρωινή ναυτία, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τη μειώσετε.
  • Δοκιμάστε αντι-εμετικά φάρμακα: Θα πρέπει να σας τα χορηγήσει ο γιατρός σας.
  • Δοκιμάστε τη βιταμίνη Β6ι η οποία μειώνει τον κίνδυνο υπερέμεσης κύησης. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τη δοσολογία.
  • Βάλτε στο συρτάρι τσίχλες με τζίντζερ και βάλτε τζίντζερ στο φαγητό σας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φάρμακο και βοηθά στην αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας.
  • Να τρώτε μικρά γεύματα και σνακ. Αποφύγετε τα καυτερά, τα λιπαρά και τα φαγητά με πολλές σάλτσες.
  • Ξεκουραστείτε αρκετά και παραμείνετε ενυδατωμένες.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved