Μνήμη: Πώς επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη;

Η απώλεια μνήμης είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Μνήμη: Πώς επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη;
Bigstock

Είσαι έγκυος και ξεχνάς συνέχεια πράγματα, από το τι ήθελες να πεις, μέχρι που έχεις αφήσει την τσάντα, το βιβλίο σου, το κινητό σου; Είναι φυσιολογικό.

Η απώλεια μνήμης είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απόρροια των ορμονικών αλλαγών, της έλλειψης ύπνου, του άγχους και των αλλαγών στο εγκέφαλο της μέλλουσας μητέρας λόγω της κύησης.

Απώλεια μνήμης στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα

Τα κενά μνήμης τη περίοδο της εγκυμοσύνης, φαινόμενο που στα αγγλικά ονομάζεται «pregnancy brain», «baby brain» ή και «momnesia», δεν αναφέρονται μόνο στην απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, αλλά και στην αδυναμία συγκέντρωσης και την αδεξιότητα, συμπτώματα που σύμφωνα με έρευνες, έχουν το 81% των εγκύων.

Πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Προβλήματα απομνημόνευσης
  • Απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αποπροσανατολισμός
  • Δυσκολία στο διάβασμα
  • Η έγκυος δυσκολεύεται να ανακαλεί ονόματα ή λέξεις
  • Αδεξιότητα
  • Αφηρημάδα

Πότε ξεκινάει η απώλεια μνήμης στην εγκυμοσύνη και πότε τελειώνει;

Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες μελέτες σχετικά με το θέμα, η απώλεια μνήμης θεωρείται σύμπτωμα του δεύτερου και κυρίως του τρίτου τριμήνου. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, η δυσκολία συγκέντρωσης και τα προβλήματα απομνημόνευσης ξεκινούν ήδη από το πρώτο τρίμηνο, ενώ σε άλλες τα συμπτώματα που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης παρατηρούνται και μετά τον τοκετό.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η απώλεια μνήμης στην εγκυμοσύνη είναι παροδική, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα.

Σημειώστε το ημερολόγιο όσα έχετε να κάνετε κατά τη διάρκεια της μέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το ημερολόγιο του κινητού για ευκολία χρησιμοποιώντας τη λειτουργία της «υπενθύμισης».

Bάζετε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας σε συγκεκριμένα σημεία στο σπίτι για να μην τα ψάχνετε όλη την ώρα.

Χρησιμοποιήστε το κινητό για να βγάζετε φωτογραφίες πράγματα που ίσως ξεχάσετε όπως για παράδειγμα που έχετε παρκάρει το αυτοκίνητο.

Κοιμηθείτε επαρκώς. Μπορεί να είναι δύσκολο ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι απαραίτητος για την εγκεφαλική λειτουργία και την γενικότερη υγεία.

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η καθημερινή άσκηση όχι μόνο θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά παράλληλα θα ενισχύσει τη μνήμη και θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved