Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Ποια τα πιο συνήθη συμπτώματα;

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Ποια τα πιο συνήθη συμπτώματα;

Έχετε διανύσει το μεγαλύτερο διάστημα από τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, όμως ακόμα απομένουν μερικές εβδομάδες μέχρι τον τοκετό. Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τρίτο τρίμηνο κύησης;

Πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει το τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνη;

Το τρίτο τρίμηνο ξεκινά την 28η εβδομάδα κύησης και διαρκεί μέχρι και τον τοκετό, περίπου δηλαδή την 40η εβδομάδα. Περίπου το 30% των εγκύων ξεπερνούν την 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης και φτάνουν μέχρι και την 42η. Σε αυτό το σημείο εάν ο τοκετός δεν έχει προκληθεί φυσικά, τον προκαλεί ο γιατρός με τεχνητούς πόνους ή γίνεται τοκετός με καισαρική.

Η ανάπτυξη του εμβρύου το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

  • To τρίτο και τελευταίο τρίμηνο η εμβρυική ανάπτυξη είναι πολύ γρήγορη. Μέχρι και την 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωρό παίρνει αρκετό βάρος και ύψος, συνεπώς μην εκπλαγείτε εάν οι κλοτσιές στην κοιλιά σας γίνονται πιο έντονες.
  • Το μωρό πλέον αντιδρά στην αφή και τον ήχο και ανοίγει τα βλέφαρά του. Είναι πολύ δραστήριο και αν αγγίξετε την κοιλιά σας με την παλάμη του χεριού σας, θα παρατηρήσετε τις φτέρνες και τους αγκώνες του.
  • Από την 30η εβδομάδα κι έπειτα το μωρό αρχίζει να προετοιμάζεται για τη γέννηση: το λίπος συσσωρεύεται και είναι λίγο πιο παχύ. Τα οστά σκληραίνουν και μπορεί να κλωτσήσει. Το κρανίο του είναι ακόμα μαλακό για να διευκολυνθεί η γέννηση μέσα από τη μήτρα και το δέρμα γίνεται πιο λείο. Περίπου στην 32η με 34η εβδομάδα, το μωρό αρχίζει να στρέφει το κεφάλι προς τα κάτω, για να προετοιμαστεί για τη γέννηση.
  • Από την 38η εβδομάδα μέχρι και τον τοκετό το μωρό παίρνει βάρος περίπου 230 γραμμάρια την εβδομάδα και τώρα είναι περίπου 50 εκατοστά. Είναι τοποθετημένο σε ύπτια θέση, με τα γόνατα στην μύτη και τους μηρούς κοντά στο σώμα.
sumptwmata egkymosynis trito trimino

Ποια τα κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνη το τρίμηνο αυτό;

Εκτός από τα συμπτώματα που ήδη έχετε, όπως η δυσκοιλιότητα και η έντονη κόπωση, το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να παρατηρήσετε και τα εξής:

Ο πόνος στην πλάτη γίνεται ακόμα πιο έντονος

Οι ορμονικές αλλαγές και το μωρό που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, επιδεινώνουν τον πόνο στην πλάτη τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό. Προσπαθείτε να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε, αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία και εφόσον το επιτρέπει ο γιατρός σας, εντάξτε στην καθημερινότητά σας την ήπια γυμναστική. Θα σας ανακουφίσει από τους πόνους και παράλληλα θα προετοιμάσει το σώμα σας για τον τοκετό.

Συστάσεις Braxton Hicks

Όσο πλησιάζετε στον τοκετό, θα νιώθετε πιο συχνά πονάκια στην περιοχή της κοιλιάς . Οι πόνοι αυτοί μπορούν να γίνουν αρκετά έντονοι, δε σημαίνει όμως ότι είναι και οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού. Οι συσπάσεις αυτές είναι γνωστές και ως Braxton Hicks ή ψευτοωδίνες. Συμβαίνουν σποραδικά ήδη από την 6η εβδομάδα κύησης, γίνονται όμως αντιληπτές προς το τέλος της εγκυμοσύνης.

Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι πολύ πιο ήπιες από τις πραγματικές συσπάσεις τοκετού. Εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της κοιλιάς, δεν εμφανίζονται ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μπορούν να έχουν διάρκεια 15 με 40 δευτερόλεπτα.

sumptomata egkymosynis trito trimino 2

Δύσπνοια

Η δύσπνοια μπορεί να ξεκινήσει ήδη από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά είναι ένα ποι σύνηθες σύμπτωμα το τρίτο τρίμηνο που το μωρό έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει σοβαρή υποκείμενη αιτία και είναι αποτέλεσμα των φυσιολογικών αλλαγών που υφίσταται το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι ένα συχνό φαινόμενο την περίοδο της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο, όχι όμως και ανησυχητικό. Προκαλούνται κατά κύριο λόγο από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες που αυξάνονται, όπως η προγεστερόνη, προκαλούν χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, ενώ παράλληλα το αυξανόμενο βάρος του εμβρύου ασκεί πίεση στα αγγεία αυτά.

Συχνοουρία

Για τη συχνοουρία στην εγκυμοσύνη ευθύνεται η ορμόνη hCG η οποία αυξάνει τη ροή του αίματος στην πυελική περιοχή. Επίσης, όσο πλησιάζεται στον τοκετό και η μήτρα ολοένα και μεγαλώνει και πιέζει την ουροδόχο κύστη.

Πηγή πληροφοριών: whattoexpect.com / mayoclinic.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved