Ξανά έγκυος; Τι να περιμένετε στη δεύτερη εγκυμοσύνη σας

Πρώιμα συμπτώματα και θηλασμός στη δεύτερη εγκυμοσύνη.

Ξανά έγκυος; Τι να περιμένετε στη δεύτερη εγκυμοσύνη σας
Bigstock

Εάν η πρώτη σας εγκυμοσύνη ήταν ομαλή, το πιθανότερο είναι να είστε πιο χαλαρή όταν μάθετε ότι περιμένετε και πάλι παιδί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και μπορεί να έχει τις δικές της δυσκολίες και όμορφες στιγμές.

Πρώιμα συμπτώματα της δεύτερης εγκυμοσύνης

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη ακόμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να παρατηρήσετε κοινά συμπτώματα στην πρώτη και στη δεύτερη εγκυμοσύνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις στη δεύτερη εγκυμοσύνη η κοιλιά είναι ευδιάκριτη πιο νωρίς.

Σε γενικές γραμμές οι κύριες διαφορές μία δεύτερη εγκυμοσύνης σε σχέση με την πρώτη είναι οι εξής:

Η εγκυμοσύνη είναι εμφανής πιο νωρίς

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, η ελαφρώς φουσκωμένη κοιλιά θα είναι ευδιάκριτη πιο νωρίς σε σχέση με την πρώτη εγκυμοσύνη. Ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι ότι οι μύες στην περιοχή της κοιλιάς είναι πιο αδύναμοι και χαλαροί.

Περισσότερη κούραση, πιο έντονες ναυτίες

Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν πιο έντονη κούραση στη δεύτερη εγκυμοσύνη τους από ότι στην πρώτη. Ένας λόγος που ίσως συμβαίνει αυτό είναι ότι δεν έχουν χρόνο να ξεκουραστούν δεδομένου ότι έχουν ήδη την έγνοια ενός ακόμα παιδιού.

Το ίδιο παρατηρείται και σε σχέση με τις πρωινές ναυτίες οι οποίες εμφανίζονται ήδη στο πρώτο τρίμηνο.

Πιο εύκολη η αύξηση του σωματικού βάρους

Η αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη διαφέρει στην δεύτερη εγκυμοσύνη και σε σχέση με τον ρυθμό, αλλά και σε σχέση με τα κιλά που μπορεί να πάρει η μέλλουσα μητέρα. Στην δεύτερη κύηση, το σώμα έχει ήδη υποστεί μία φορά ένα σύνολο σημαντικών αλλαγών και η αύξηση βάρους είναι πιο εύκολη ενώ η απώλεια βάρους πιο δύσκολη.

Αλλαγή στη διάθεση

Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας και αυτό ισχύει τόσο στην πρώτη όσο και σε μία δεύτερη εγκυμοσύνη.

Νιώθετε το μωρό πιο νωρίς

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη οι περισσότερες μαμάδες νιώθουν το μωρό να κλωτσάει πιο νωρίς σε σχέση με την πρώτη. Το ίδιο ισχύει και για τις συσπάσεις Braxton Hicks, της γνωστές ψευτο-ωδίνες που προετοιμάζουν το σώμα για τον τοκετό.

Ο τοκετός είναι πιο εύκολος

Ο φυσιολογικός τοκετός διαρκεί λιγότερο και είναι πιο εύκολος σε σχέση με την πρώτη εγκυμοσύνη.

Δεύτερη εγκυμοσύνη και θηλασμός

Αρκετοί πιστεύουν ότι η συνέχιση του θηλασμού κατά τη διάρκεια μίας επόμενης εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού. «Αυτός είναι ένας μύθος», λέει η μαία Halifax CJ Blennerhassett στο todaysparent.com και συνεχίζει: «πηγάζει από το γεγονός ότι ο θηλασμός απελευθερώνει οξυτοκίνη , την ίδια ορμόνη που βοηθά στη δημιουργία συστολών κατά τη διάρκεια της κύησης. Ακριβώς όπως η ερωτική επαφή, δεν θέτει το αγέννητο μωρό σε κίνδυνο, έτσι και ο θηλασμός δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη σας».

Με τη γνώμη της μαίας Blennerhassett συμφωνούν και περισσότεροι εάν όλοι οι ειδικοί, οι οποίοι με βεβαιότητα υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια μία επόμενης εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό, η μητέρα μπορεί να θηλάσει και τα δύο μωρά.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved