Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Πόσο διαρκεί, τα συμπτώματα και η ανάπτυξη του εμβρύου

Πλήρης οδηγός για όλα όσα πρέπει να περιμένετε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Πόσο διαρκεί, τα συμπτώματα και η ανάπτυξη του εμβρύου
Bigstock

Οι ορμονικές αλλαγές και οι αλλαγές στο σώμα είναι αισθητές, τουλάχιστον στην έγκυο, ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Παρακάτω ένας πλήρης οδηγός για όλα όσα πρέπει να περιμένετε το διάστημα αυτό.

Πόσο διαρκεί το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διαρκεί από την 1η εβδομάδα κύησης μέχρι και την 13η.

Οι εβδομάδες κύησης αναφέρονται στο διάστημα που έχει περάσει από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Αντίθετα η εμβρυϊκή ηλικία κύησης είναι το διάστημα που μεσολαβεί από την γονιμοποίηση, δηλαδή σε έναν σταθερό κύκλο διάρκειας 28 ημερών, η γονιμοποίηση συμβαίνει 14-15 μέρες μετά την πρώτη μέρα της περιόδου που προηγήθηκε.

Τα συμπτώματα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τα πιο συνήθη συμπτώματα το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης:

Πρωινές ναυτίες

Οι πρωινές ναυτίες ξεκινούν συνήθως περίπου την έκτη εβδομάδα κύησης και μπορεί να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Δεν είναι μόνο πρωινές, παρά την ονομασία τους. Δοκιμάστε να πιείτε ρόφημα με τζίντζερ και λεμόνι, καθώς θεωρείται ανακουφιστικό για την ναυτία.

Ευαισθησία στο στήθος

Από την αρχή της εγκυμοσύνης σας, είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι το στήθος σας είναι πιο ευαίσθητο και πιο μεγάλο. Η αλλαγή στο στήθος γίνεται ακόμα πιο αισθητή περίπου στην 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Αλλαγές στη διάθεση

Η κυκλοθυμία και τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεση είναι πιο έντονα μετά την 7η εβδομάδα κύησης. Μην σας φανεί παράξενο αν τη μία νιώθετε ότι η ζωή είναι ωραία και την άλλη ότι δεν σας χωράει ο τόπος.

\

Αύξηση βάρους

To έμβρυο είναι ακόμα πολύ μικρό σε μέγεθος το οποίο σημαίνει ότι το πρώτο τρίμηνο κύησης χρειάζεται να πάρετε μόνο 1,3-1,8 κιλά. Εάν έχετε μειωμένη όρεξη για φαγητό είναι πιθανό να χάσετε βάρος αντί να πάρετε, κάτι το οποίο δεν είναι ανησυχητικό, αρκεί να πάρετε το απαραίτητο βάρος τα επόμενα τρίμηνα εγκυμοσύνης.

Κράμπες στην κοιλιά

Οι κράμπες στην κοιλιά είναι επίσης ένα σύνηθες σύμπτωμα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι κράμπες αυτές συμβαίνουν συνήθως στο πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο μήτρα, μία διαδικασία που λέγεται εμφύτευση.

Πλησιάζοντας στο δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα όπως είναι οι καούρες, η δυσκοιλιότητα, η μεταλλική γεύση στο στόμα και ο πονοκέφαλος. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, συνεπώς και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι το πρώτο τρίμηνο οι πιθανότητες αποβολής είναι αυξημένες. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα.

  • Έντονη αιμορραγία
  • Έντονος πόνος την περιοχή της κοιλιάς
  • Ξαφνικά δίψα
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Πυρετός
  • Έντονο πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια
  • Θολή όραση
proto-trimino-egkymosynis.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Kelly Sikkema

Η ανάπτυξη του μωρού το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Από την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα κι έπειτα, ξεκινά η ανάπτυξη του εμβρύου. Μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου το έμβρυο έχει μέγεθος ενός ροδάκινου και τα όργανα, τα οστά και οι μύες του ξεκινούν να αναπτύσσονται.

Τα οστά του μωρού: Στην 6η εβδομάδα κύησης αρχίζουν να δημιουργούνται τα χέρια και τα πόδια του μωρού και λίγο αργότερα, στην 10η εβδομάδα εγκυμοσύνης αρχίζουν να σχηματίζονται και τα δάχτυλα.

Μαλλιά και νύχια: Το δέρμα του μωρού ξεκινά να σχηματίζεται μεταξύ της 5ης και 8ης εβδομάδας εγκυμοσύνης, ενώ τα μαλλιά και τα νύχια στην 11η εβδομάδα.

Πεπτικό σύστημα: Περίπου στην 8η εβδομάδα σχηματίζονται τα έντερα του μωρού, ενώ σε αυτήν την ηλικία έχει ήδη τα δύο του νεφρά.

Αίσθηση της αφής: Το μωρό αναπτύσσει υποδοχείς αφής στο πρόσωπο (κυρίως στα χείλη και τη μύτη) γύρω στην 8η εβδομάδα. Μέχρι την 12η εβδομάδα, οι υποδοχείς θα έχουν αναπτυχθεί στα γεννητικά όργανα, τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών.

Όραση: Τα οπτικά νεύρα και οι φακοί αρχίζουν να σχηματίζονται την 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης, ενώ ο αμφιβληστροειδής αρκετά αργότερα, στην 8η εβδομάδα.

Καρδιά: Οι χτύποι της καρδιάς γίνονται αισθητοί μετά την 5η εβδομάδα κύησης, αν και συνήθως οι γονείς μπορούν να την ακούσουν αργότερα, στην 9η με 10η εβδομάδα, ανάλογα βέβαια και με τη θέση του εμβρύου στη μήτρα.

Εγκέφαλος: Το πρώτο τρίμηνο ραγδαία είναι και η εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved