Δυσανεξία στη γλουτένη στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα, επιπτώσεις και διατροφικές συμβουλές

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη στην εγκυμοσύνη και τι να κάνετε.

Δυσανεξία στη γλουτένη στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα, επιπτώσεις και διατροφικές συμβουλές
Bigstock

Η κατανάλωση τροφών από πολλές και διαφορετικές ομάδες τροφίμων είναι ένας σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, από τη διατροφή σας θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή τροφές στις οποίες έχετε δυσανεξία.

Από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις δυσανεξίας είναι η δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και να διαχειριστείτε κατάλληλα την κατάσταση για να αποφύγετε αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μία ουσία η οποία δημιουργείται από τον συνδυασμό δύο συγκεκριμένων πρωτεϊνών και συγκεκριμένα την γλοιαδίνη και την γλουτελίνη. Είναι αυτή που δίνει σε συγκεκριμένες τροφές δομή και υφή, όπως τα προϊόντα από δημητριακά, σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη;

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί την παρουσία της γλουτένης στα τρόφιμα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μία σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται κυρίως με το γαστρεντερικό σύστημα. Πιο σοβαρή από την δυσανεξία στη γλουτένη είναι η κοιλιοκάκη, μία αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το σώμα παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία στη γλουτένη, ενώ πιο σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις που έχει η συγκεκριμένη πάθηση στην υγεία.

Συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη ποικίλουν, ενώ δεν είναι πάντα αισθητά. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

Δερματικά προβλήματα

Η δυσανεξία στη γλουτένη έχει σαν αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση της γλουτένης η οποία θεωρείται ξένο επιβλαβές στοιχείο. Η ενεργοποίηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό μίας ουσίας που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Α ή lgA. Η ουσία αυτή βγαίνει σταδιακά και προς τα ανώτερα στρώματα του δέρματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία φουσκών με νερό στην επιδερμίδα που μοιάζουν και με σπυράκια.

Κούραση

Η παρουσία της γλουτένης στον οργανισμό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο σώμα το οποίο χρησιμοποιεί όλη την ενέργεια για να προστατεύσει τον οργανισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νώθετε έντονη κούραση και εξάντληση.

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και τα αίτια ποικίλουν. Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι ένα από αυτά, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Απώλεια βάρους

Ένα επικίνδυνο σύμπτωμα και ιδιαίτερα την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι η ξαφνική και η απότομη απώλεια βάρους χωρίς να έχετε αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες.

Οδοντικά προβλήματα

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τη δυσανεξία στη γλουτένη με διάφορα προβλήματα στα δόντια και γενικά στην στοματική κοιλότητα, όπως είναι οι πληγές στο στόμα, τα χαλασμένα δόντια κ.α.

Πόνος στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις και παθήσεις όπως είναι αρθρίτιδα φαίνεται να συνδέονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη.

Μπερδεμένη σκέψη

Η παραγωγή της ανοσοσφαιρίνης φαίνεται να επηρεάζει την ψυχική υγεία και πολλοί με δυσανεξία στη γλουτένη αναφέρουν ότι νιώθουν σύγχυση ή απλώς ότι δεν μπορούν να σκεφτούν σωστά.

Κατάθλιψη

Η επίδραση στην ψυχική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις και σε κατάθλιψη ή έντονο άγχος.

Πιθανές επιπτώσεις της δυσανεξίας στη γλουτένη στην εγκυμοσύνη

Εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και παρόλα αυτά δεν κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή σας, ελλοχεύουν οι παρακάτω κίνδυνοι:

  • Αυξημένος κίνδυνος το παιδί να εμφανίσει ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια
  • Πρόωρος τοκετός και χαμηλό βάρος γέννησης παιδιού
  • Προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού
  • Επίμονη δυσκοιλιότητα
  • Αποβολή σε κάποιες περιπτώσεις και εάν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή.

Μπορεί η δυσανεξία στη γλουτένη να εμφανιστεί στην εγκυμοσύνη;

Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Κάποιες έρευνες, περιορισμένες σε αριθμό, έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ εγκυμοσύνης και δυσανεξίας στη γλουτένη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η έγκυος θα έχει κάποιο πρόβλημα με την γλουτένη οπωσδήποτε, αναφέρει το What to Expect.

Δυσανεξία στη γλουτένη στην εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές να προτιμήσετε

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, τα οποία είναι εξαιρετική ασβεστίου και πρωτεϊνών.
  • Κρέας, ψάρι και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως για παράδειγμα τα αυγά. Δεν περιέχουν γλουτένη και παράλληλα έχουν υψηλή περιεκτικότητας σε μέταλλα όπως είναι ο σίδηρος.
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ξηροί καρποί. Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και άλλι ξηροί καρποί δεν περιέχουν γλουτένη, είναι όμως πλούσιοι σε καλά λιπαρά ωμέγα-3 που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου και φυτικές ίνες.
  • Όσπρια
  • Προϊόντα ολικής άλεσης

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved