Απώλεια μνήμης στην εγκυμοσύνη: Πού οφείλεται και τι πρέπει να γνωρίζετε

Πώς επηρεάζεται η μνήμη της γυναίκας κατά την κύηση;

Απώλεια μνήμης στην εγκυμοσύνη: Πού οφείλεται και τι πρέπει να γνωρίζετε

Διάφορες μελέτες έχουν επισημάνει τις αλλαγές που υφίσταται ο εγκέφαλος της μέλλουσας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα κενά μνήμης την περίοδο της κύησης θεωρούνται φυσιολογικά και παρατηρούνται κυρίως από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζονται και μετά τον τοκετό.

Τι προκαλεί την απώλεια μνήμης στην εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα κενά μνήμης μπορεί να οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης η οποία επίσης προκαλεί πονοκεφάλους, κόπωση και μεταπτώσεις στη διάθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με τους εδικούς, ο εγκέφαλος φαίνεται να λειτουργεί διαφορετικά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου στο κομμάτι που σχετίζεται με τα συναισθήματα. Τέλος, μία ακόμα αιτία που μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης στην έγκυο είναι το άγχος που σχετίζεται με τον τοκετό και τις αλλαγές που συνεπάγεται η γέννηση ενός παιδιού και η έλλειψη ύπνου.

Συμπτώματα

Πολλές γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης τους αναφέρουν ότι ξεχνούν που έχουν τοποθετήσει αντικείμενα που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, χάνουν εύκολα τον ειρμό τους ή ξεχνούν τι ήθελαν να κάνουν. Πρόκειται για μία κατάσταση παροδική και η πλήρης λειτουργία της μνήμης επανέρχεται περίπου τρεις μήνες μετά τη γέννα.

Πώς θα διαχειριστείτε την απώλεια μνήμης στην εγκυμοσύνη

Πάρτε μία βαθιά ανάσα

Μην πιέζετε τον εαυτό σας. Το άγχος και η πίεση μόνο να δυσχεράνει μπορεί την κατάσταση.

Γράψτε πράγματα που θέλετε να θυμηθείτε

Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε μία λίστα με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε και γενικά ό,τι σημαντικό νιώθετε ότι μπορεί να ξεχάσετε.

Χρησιμοποιήστε το ημερολόγιο και τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας

Αξιοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας και βάλτε reminders για να μην ξεχνάτε σημαντικά πράγματα που θέλετε να κάνετε μέσα στη μέρα σας.

Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 καλά λιπαρά είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό που ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι ξηροί καρποί.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved