Γιουβαρλάκια με αυγολέμονο – Ένα μαμαδίστικο φαγάκι για όλη την οικογένεια

Το πιο αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό που δεν λείπει ποτέ από το οικογενειακό τραπέζι! Ζεστά, αφράτα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Μαργαρίτα Νικολάου
Γιουβαρλάκια με αυγολέμονο – Ένα μαμαδίστικο φαγάκι για όλη την οικογένεια
Bigstock

Υπάρχουν κάποια φαγητά που δεν λείπουν ποτέ από το οικογενειακό τραπέζι – γιατί απλά είναι γεμάτα αγάπη, γεύση και αναμνήσεις. Ένα από αυτά είναι τα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο . Ένα πιάτο που μυρίζει «μαμά».

Τα παιδιά τα τρώνε χωρίς δεύτερη σκέψη (καμία μαμά δεν έχει ακούσει το «δεν μου αρέσει» για τα γιουβαρλάκια!) και οι μεγάλοι τα απολαμβάνουν πάντα με την ίδια λαχτάρα.

Τα πιο νόστιμα μαμαδίστικα γιουβαρλάκια είναι αυτά

Και αν θέλετε, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη συνταγή με καρότα, κολοκυθάκια ή σέλινο – ταιριάζουν υπέροχα και δίνουν ακόμα πιο θρεπτικό χαρακτήρα στο πιάτο. Στην κλασική εκδοχή όμως, όπως τη φτιάχνανε οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, θα βρείτε τα παρακάτω:

Υλικά:

Για τα γιουβαρλάκια:

  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 ξερά κόκκινα κρεμμύδια, περασμένα από τον τρίφτη
  • 4 κ.σ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Τελευταία υλικά της συνταγής:

  • 1 λίτρο ζεστό νερό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Κοκκινιστά γιουβαρλάκια, να γλύφετε τα δάχτυλά σας

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τον κιμά και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε μικρά στρογγυλά γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει με λίγο αλάτι. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια. Τα σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
  3. Ρίχνουμε μια χούφτα ρύζι, λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι, και αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να μαγειρευτεί.
  4. Φτιάχνουμε το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και μετά σιγά σιγά, με μια κουτάλα, προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα, ώστε να «πάρει θερμοκρασία» το μείγμα. Προσοχή να μην «κόψει».
  5. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μείγμα αυγολέμονου (σιγά-σιγά) και ανακινούμε ελαφρά, χωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλα (να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια).
  6. Αφήνουμε λίγα λεπτά το φαγητό να «σταθεί» πριν σερβίρουμε.

Ένα φαγητό γεμάτο αγάπη

Τα γιουβαρλάκια είναι ιδανικά για τις μέρες που θέλουμε να προσφέρουμε στην οικογένεια ένα θρεπτικό, χορταστικό και πάνω από όλα παρηγορητικό πιάτο. Είναι η αγκαλιά της μαμάς σε μια κατσαρόλα – κι αυτό δεν το αλλάζουμε με τίποτα!

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία! 💛

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved