Διατροφή για βρέφη: Σε ποια ηλικία αρχίζουν τις στερεές τροφές

Σημαντική παράμετρο για την υγεία και την σωστή ανάπτυξη του παιδιού αποτελεί η σωστή διατροφή από την πρώτη ημέρα ζωής του και καθ' όλη τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας.

Διατροφή για βρέφη: Σε ποια ηλικία αρχίζουν τις στερεές τροφές

Μέχρι και τον 6ο μήνα το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με γάλα και ιδανικά μητρικό γάλα, το οποίο θεωρείται ως ο ιδανικότερος τρόπος σίτισης του βρέφους αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη σωματική και την πνευματική ανάπτυξη του βρέφους, έτοιμα αντισώματα αλλά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

Tο μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο και ο θηλασμός, o σπουδαιότερος ψυχικός κρίκος μεταξύ μητέρας και νεογνού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τη UNISEF και άλλους παγκόσμιους έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία.

Η εισαγωγή στερεών τροφών είναι η στιγμή εκείνη κατά την οποία οι γονείς αρχίζουν σταδιακά να προσφέρουν στο παιδί άλλες τροφές, εκτός από το μητρικό ή το υποκατάστατο γάλα.

Από τον έκτο μήνα συνιστάται η εισαγωγή στέρεων τροφών στο βρέφος όταν είναι έτοιμα αναπτυξιακά, δηλαδή:

  • Όταν θα έχει ωριμάσει το έντερό τους τόσο για την πέψη και όσο και για την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.
  • Όταν θα έχουν τουλάχιστον διπλασιάσει το βάρος τους από τη γέννηση
  • Όταν θα μπορούν να κρατήσουν όρθιο το κεφάλι τους και να κάτσουν με υποστήριξη
  • Όταν θα μπορούν να συντονίσουν τη μάσηση και την κατάποση
  • Όταν θα μπορούν να κινήσουν τη γλώσσα τους πίσω-μπρος, δεξιά-αριστερά και άρα δέχονται την τροφή που τους δίνετε με το κουταλάκι και δεν τη βγάζουν βίαια με τη γλώσσα
  • Όταν θα καταφέρνουν να πιάσουν διάφορα αντικείμενα
  • Όταν θα διεγείρονται από τη μυρωδιά ή την όψη των φαγητών στο τραπέζι όταν τρώνε οι γονείς

Σε βρέφη με χρόνια ή άλλα νοσήματα (νευρολογικά, γαστρεντερολογικές παθήσεις, αλλεργίες κτλ.) ο χρόνος εισαγωγής στερεών τροφών καθώς επίσης και το είδος στερεάς τροφής διαφοροποιείται κι ο μόνος αρμόδιος είναι ο παιδίατρος του παιδιού να το ορίσει.

Σε κάθε περίπτωση ο παιδίατρός θα αξιολογήσει την πρόοδο και τις ανάγκες του μωρού σας και θα καθορίσει τον χρόνο εισαγωγής στερεάς τροφής κατά περίπτωση.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved