Διατροφή στη βρεφική ηλικία: Πώς εισάγουμε στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού;

Η διατροφή του παιδιού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες υγιούς ανάπτυξης και θα πρέπει να συμβαδίζει με τις ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Διατροφή στη βρεφική ηλικία: Πώς εισάγουμε στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού;

Μία σημαντική περίοδος που αγχώνει τους γονείς είναι η μετάβαση από την αποκλειστική κατανάλωση γάλακτος στις στερεές τροφές.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για την εισαγωγή στερεών τροφών;

Οι περισσότεροι παιδιατρικοί σύλλογοι ανά τον κόσμο προτείνουν την εισαγωγή στερεών τροφών κατά τον 6ο μήνα. Η εισαγωγή στερεών τροφών πολύ νωρίτερα μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του θηλασμού με αποτέλεσμα να εξασθενίσει τελικά η παραγωγή γάλακτος κι επιπλέον η διατροφή μπορεί να είναι φτωχότερη σε πρωτεΐνη, λίπος και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Από την άλλη πλευρά η καθυστέρηση εισαγωγής των στερεών τροφών αρκετά αργότερα από τον 6ο μήνα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κατανάλωση στερεών τροφών και το μωρό να χρειαστεί βοήθεια σχετικά με τη διαχείρισή τους.

Υπάρχουν σημεία που θα σας υποδείξουν ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για την εισαγωγή στερεών τροφών.

• Το βάρος του έχει διπλασιαστεί.
• Μπορεί να ελέγχει το κεφάλι του και το λαιμό του.
• Μπορεί να κάτσει με λίγη υποστήριξη.
• Σας δείχνει ότι έχει χορτάσει γυρνώντας το κεφάλι ή κλείνοντας το στόμα του.
• Αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον γύρω του όταν οι υπόλοιποι τρώνε.

Πώς θα εισάγουμε τις στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού;

  1. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως σε αυτή τη φάση το γάλα (μητρικό ή φόρμουλα) παραμένει βασική πηγή θρεπτικών συστατικών και οι στερεές τροφές λειτουργούν υποστηρικτικά. Αν το μωρό σας καταναλώνει φόρμουλα γάλακτος, χρειάζεται περίπου 180-240mL ανά γεύμα, αλλά δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από περίπου 950mL μέσα σε 24ώρες.
  2. Συνήθως η πρώτη τροφή με την οποία ξεκινά η σίτιση με στερεά τρόφιμα είναι τα βρεφικά δημητριακά με βάση το ρύζι ή τη βρώμη. Αναμίξτε τα παραπάνω δημητριακά με γάλα παρασκευάζοντας ένα πολύ υδαρές μίγμα και προσφέρετε στο μωρό σας μερικές κουταλιές 1-2 φορές την ημέρα. Σταδιακά η υφή του μπορεί να γίνεται πιο παχύρρευστη ανάλογα με την ανταπόκριση του μωρού σας.
  3. Όταν το μωρό συνηθίσει στην κατανάλωση των δημητριακών για περίπου 1-2 εβδομάδες, μπορείτε να προχωρήσετε με πολτοποιημένα λαχανικά, κρέας και φρούτα. Ίσως είναι καλύτερη επιλογή η εισαγωγή των λαχανικών να ξεκινήσει νωρίτερα από τα φρούτα, καθώς η γλυκύτητα των φρούτων μπορεί να κάνει τα λαχανικά λιγότερο ενδιαφέροντα για το μωρό σας. Η ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνει ένα μωρό σε αυτήν την ηλικία κυμαίνεται μεταξύ 2 κουταλιών της σούπας και 2 φλυτζανιών κι εξαρτάται από την ανταπόκριση του κάθε παιδιού στις νέες γεύσεις.
  4. Μην ξεχνάτε να αφήνετε ένα διάστημα 2-3 ημερών περίπου μεταξύ της εισαγωγής νέων τροφών στο διαιτολόγιο του παιδιού για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τυχόν αλλεργίες. Αρχικά μπορείτε να εισάγετε τα νέα τρόφιμα στα πρωινά γεύματα, έτσι ώστε να μπορέσετε να διαπιστώσετε αλλεργικές αντιδράσεις μέσα στην ημέρα.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει το μωρό;

Σε αυτήν την ηλικία το μωρό σας καταναλώνει περίπου 6-8 φορές ημερησίως μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Με την εισαγωγή των στερεών τροφών ο στόχος είναι μέχρι τους 12 μήνες το μωρό σας να έχει αποκτήσει ένα σταθερό πρόγραμμα 6 γευμάτων μέσα στην ημέρα (πρωινό, δεκατιανό σνακ, μεσημεριανό, απογευματινό σνακ, δείπνο και σνακ προ του ύπνου). Ωστόσο, δεν χρειάζεται βιασύνη και πίεση καθώς κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται;

Σε αυτό το στάδιο υπάρχουν τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνει το μωρό σας:
• Μέλι. Το μέλι μπορεί να περιέχει βακτήρια που προκαλούν βοτουλινισμό μία σπάνια αλλά επικίνδυνη ασθένεια για μωρά έως ενός έτους.
• Αγελαδινό γάλα. Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, τα μωρά δεν είναι σε θέση να διασπάσουν επαρκώς τις πρωτεΐνες του γάλακτος προκαλώντας διαταραχές στον πεπτικό σωλήνα.
• Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, όπως ωμά καρότα, σταφύλια κτλ.
• Τροφές με πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη.
• Ψάρια που είναι πλούσια σε βαρέα μέταλλα, όπως ο τόνος.
• Αλλεργιογόνα τρόφιμα όπως το αυγό και οι ξηροί καρποί συνήθως εισάγονται αργότερα στο διαιτολόγιο του παιδιού ανάλογα και με τις συστάσεις του παιδίατρου.

Συμπερασματικά, η εισαγωγή στερεών τροφών είναι μία σημαντική μετάβαση στη διατροφή του μωρού σας. Ωστόσο αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα καθώς και τη συμβουλή του παιδίατρου, η διαδικασία θα γίνει περισσότερο εύκολη αλλά και ασφαλής για εσάς και το μωρό σας.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Το παιδί μου τρώει ακόμη αλεσμένα επηρεάζει αυτό την εξέλιξή του;

Βρεφική διατροφή: Ποιο γάλα είναι κατάλληλο για το μωρό;

Βρεφική διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved