Κάνει ή όχι οι γονείς να δίνουν συμπληρώματα στα παιδιά χωρίς τη γνώμη γιατρού;

  • Προσπάθεια ενίσχυσης ανοσοποιητικού του παιδιού
  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού παιδιών μέσα από τη σωστή διατροφή
  • Πότε πρέπει να δώσω στο παιδί μου συμπληρώματα
  • Δεν πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα, χωρίς την απόλυτη ενημέρωση και έγκριση του παιδιάτρου
Μαριαλένα Κυριακάκου
Κάνει ή όχι οι γονείς να δίνουν συμπληρώματα στα παιδιά χωρίς τη γνώμη γιατρού;
Photo by Amelia Keller on Unsplash

Προσπάθεια ενίσχυσης ανοσοποιητικού του παιδιού

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και οι πρώτες ιώσεις έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται. Πολλοί γονείς στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την άμυνα του παιδιού επιλέγουν να τους χορηγούν συμπληρώματα διατροφής, πολλές φορές χωρίς τη συμβουλή και την καθοδήγηση του παιδιάτρου.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού παιδιών μέσα από τη σωστή διατροφή

Αρχικά θα πρέπει όλοι οι γονείς να αντιλαμβάνονται πως το παιδί παίρνει όλα όσα χρειάζεται μέσα από μία ισορροπημένη και προσεγμένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις θρεπτικές ουσίες των τροφών και την αξία τους. Σίγουρα η καθημερινότητα και οι αυξημένες ανάγκες της, μπορεί να καθιστούν δύσκολο για τους γονείς να φροντίζουν και να παρέχουν ένα σωστό διατροφικό πλάνο, καταφεύγοντας δυστυχώς έτσι αρκετά συχνά σε έτοιμα γεύματα και εύκολες λύσεις. Παρόλο αυτά, η διατροφή θα πρέπει να προσφέρει ποικιλία γεύσεων, χρωμάτων και θρεπτικών συστατικών που καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού.

simpliromata diatrofis paidia

Photo by Libby Penner on Unsplash

Πότε πρέπει να δώσω στο παιδί μου συμπληρώματα

Η χορήγηση συμπληρωμάτων αποτελεί λύση μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στις οποίες το παιδί κινδυνεύει από έλλειψη θρεπτικών ουσιών, όπως για παράδειγμα εάν έχει κάποια τροφική αλλεργία και συστήνεται υποχρεωτικός αποκλεισμός κάποιων τροφίμων. Επιπρόσθετα, όταν ένα παιδί ζει σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια ή και ανεπαρκή φθορίωση νερού τότε πιθανότατα ο παιδίατρος να συστήσει την εξωγενή χορήγηση κάποιου συμπληρώματος, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σε συγκεκριμένη δοσολογία.

Δεν πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα, χωρίς την απόλυτη ενημέρωση και έγκριση του παιδιάτρου

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς δεν θα πρέπει να χορηγούν συμπληρώματα, χωρίς την απόλυτη ενημέρωση και έγκριση του παιδιάτρου, ενώ θα πρέπει να προσπαθούν να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην ισορροπημένη διατροφή που θα πρέπει το παιδί να ακολουθεί.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved