Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας

Με την έλευση του χειμώνα σίγουρα κάθε νέα μαμά θα έχει το φόβο των ιώσεων και την αγωνία πώς μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του μωρού.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας

Πράγματι είναι πολύ σημαντικό το μωρό να έχει όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην αποφυγή ιώσεων που θα το ταλαιπωρήσουν. Το πιο σημαντικό βήμα που οφείλει να ακολουθήσει κάθε μαμά, εφόσον φυσικά είναι εφικτό, είναι ο μητρικός θηλασμός.

Πλήθος ερευνών τεκμηριώνουν και αποδεικνύουν πως το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο σε σύσταση, συγκριτικά με τις φόρμουλες που κυκλοφορούν. Ο λόγος είναι η πληθώρα των θρεπτικών και απαραίτητων στοιχείων που περιέχει για το μωρό, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και μία σειρά αντισωμάτων.

anosopoitiko sistima paidiou 3

Πράγματι, η πρώτη άμυνα που αποκτά το νεογέννητο είναι τα αντισώματα που προσλαμβάνει μέσω του θηλασμού, από τη μητέρα του. Από την άλλη είναι πολύ σημαντικό η μητέρα να προσέχει τη διατροφή της καθόλη την περίοδο του θηλασμού, καθώς και η ίδια έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία αλλά και το παιδί. Όταν το μωρό κάνει την εισαγωγή του στις στερεές τροφές είναι απαραίτητη η ποικιλία των διατροφικών επιλογών σε φρούτα και λαχανικά, αφού μέσω αυτών θα καλύψει τις ανάγκες του για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που θα το βοηθήσουν σημαντικά να χτίσει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι για παράδειγμα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και περιέχεται σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, πορτοκάλια και χυμό ντομάτας, ενώ η βιταμίνη Ε περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες όπως το ελαιόλαδο και τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά.

anosopoitiko sistima paidiou 1

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως οι ντομάτες αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές πλούσιες σε λυκοπένιο, ενώ τα ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν εξίσου σημαντικά στην τόνωση του οργανισμού και εντοπίζονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε λιπαρά ψάρια. Οι πρωτεΐνες αποτελούν και αυτές με τη σειρά τους ένα κρίσιμο σημείο της διατροφής του μωρού, καθώς είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη, με τη δημιουργία νέων ιστών και την παραγωγή αντισωμάτων. Το αποτέλεσμα είναι το παιδί να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει πολύ πιο αποτελεσματικά πιθανές μολύνσεις και λοιμώξεις, χωρίς σοβαρά συμπτώματα.

anosopoitiko sistima paidiou 2

Μία εξίσου σημαντική λεπτομέρεια που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ξεκούραση του οργανισμού ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε πιθανές ιώσεις και λοιμώξεις, είναι ο ήρεμος και ποιοτικός ύπνος, σε έναν καθαρό και καλά αεριζόμενο χώρο. Πράγματι, ανεξάρτητα από την ηλικία του μωρού οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε το δωμάτιο στο οποίο περνά τις περισσότερες ώρες να αερίζεται τακτικά ώστε να μην επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ιώσεων.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved