Περιοδοντίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

  • Τι είναι η περιοδοντίτιδα; 
  • Τι την προκαλεί;
  • Ποια είναι τα συμπτώματα
  • Θεραπεία
  • Πώς θα μάθει το παιδί να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του;
Περιοδοντίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι μία βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει τα ούλα και κατά συνέπεια τα δόντια. Είναι πιο συχνή στους ενήλικεςμ λιγότερο συχνή στα παιδιά και συνήθως είναι αποτέλεσμα της χρόνιας ουλίτιδας.

Υπάρχουν δύο είδη περιοδοντίτιδας, η επιθετική και η γενικευμένη. Η επιθετική σχετίζεται επηρεάζει κυρίως τους πρώτους κοπτήρες και τους γομφίους των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, ενώ η γενικευμένη ολόκληρο το στόμα του παιδιού.

Τι προκαλεί την περιοδοντίτιδα;

Το πρόβλημα ξεκινάει από την κακή στοματική υγιεινή. Το συστηματικό, συνεπώς, βούρτισμα των δοντιών, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας είναι αναγκαία. Εάν αμεληθούν τα παραπάνω, αυξάνεται ο κίνδυνος ουλίτιδας η οποία εάν δεν θεραπευτεί κατάλληλα, ενδέχεται να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα.

Επίσης, τα παιδιά στην εφηβεία βιώνουν αλλαγές στις ορμόνες τους με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν περιοδοντικές νόσους.

periodontitida sta paidia 2

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα είναι η αιμορραγία και το οίδημα στην περιοχή των ούλων, η κακοσμία στόματος όταν πια αυτή είναι μόνιμη και η υφίζηση, όταν δηλαδή τα ούλα υποχωρούν από τα δόντια και αρχίζουν να είναι εμφανείς οι ρίζες των δονιών.

Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική. Εάν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας κι εκείνος, ανάλογα με το μέγεθος της φλεγμονής θα σας κατατοπίσει για το τι πρέπει να κάνετε. Ο καλός καθαρισμός από τον οδοντίατρο και η καλή και συστηματική στοματική υγιεινή είναι από τους πιο συνήθεις τρόπους αντιμετώπισης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται και αντιβίωση.

Πώς θα μάθει το παιδί να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του;

To παρακάτω βίντεο είναι άκρως κατατοπιστικό και επιπλέον δίνει χρήσιμα tips που και πολλοί ενήλικες αγννοούμε όπως για παράδειγμα ποια πρέπει να είναι η κατάλληλη κλίση της οδοντόβουρτσας σε σχέση με τα δόντια όταν τη χρησιμοποιούμε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved