Λευκός θόρυβος: Τα υπέρ και τα κατά για τον ύπνο του μωρού (vid)

  • Τι είναι ο λευκός θόρυβος
  • Λευκός θόρυβος: Πλεονεκτήματα
  • Λευκός θόρυβος: Μειονεκτήματα
  • Βίντεο με λευκούς ήχους για μωρά
Λευκός θόρυβος: Τα υπέρ και τα κατά για τον ύπνο του μωρού (vid)
unsplash.com / Jonathan Borba

Πολλά μωρά δυσκολεύονται να κοιμηθούν ακόμα και όταν έχουν ξεπεράσει τη φάση κατά την οποία ξυπνάνε κάθε δύο με τρεις ώρες για να φάνε. Οι παιδίατροι προτείνουν χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο, όπως ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή το βρεφικό μασάζ. Όταν τίποτε δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, η χρήση του λευκού θορύβου πιθανά να δώσει τη λύση.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1990 και δημοσιεύτηκε στο Archives of Disease in Childhood, o λευκός θόρυβος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κοιμηθούν. Στην έρευνα συμμετείχαν 40 νεογέννητα και όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, το 80% αυτών κοιμήθηκε μόλις πέντε λεπτά αφού άκουσαν κάποιον λευκό θόρυβο.

Τι είναι λευκός θόρυβος;

Με τον όρο λευκό θόρυβο, αναφερόμαστε σε συγκεκριμένους ήχους, όπως ο ήχος των κυμάτων ή της βροχής που καλύπτουν άλλους ήχους που ακούγονται σε ένα περιβάλλον. Σε ένα αστικό περιβάλλον για παράδειγμα, λευκός θόρυβος μπορεί να είναι ένας ήχος ο οποίος καλύπτει τον θόρυβο από τα αυτοκίνητα στον δρόμο. Λευκό ήχο παράγουν και ορισμένες ηλεκτρικές συσκευές όπως είναι ο απορροφητήρας και η ηλεκτρική σκούπα.

Αν και η χρήση του λευκού θορύβου θεωρείται ασφαλής για τα μωρά, θα πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια όπως ότι δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 50 decibels ή να χρησιμοποιείται κάθε φορά που το μωρό κοιμάται.



Λευκός θόρυβος: Πλεονεκτήματα

Ο λευκός θόρυβος δημιουργεί στα παιδιά μία αίσθηση ασφάλειας. Τα απομονώνει από θορύβους που μπορεί να ακούγονται μέσα στο σπίτι ή από το εξωτερικό περιβάλλον και τα βοηθάει να χαλαρώσουν, χωρίς να αποσπώνται από ήχους και άλλα ερεθίσματα.

Επίσης, ο λευκός θόρυβος θυμίζει στα μωρά τον ήχο που ακούνε μέσα στη μήτρα. Ακόμα και όταν είναι σε υπερένταση τα βοηθάει να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν πιο ήρεμα, συνεπώς μειώνει το κλάμα που προκαλείται από τον εκνευρισμό και την κούραση.

Λευκός θόρυβος: Μειονεκτήματα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, τα μωρά που εκτίθενται συνέχεια σε λευκούς θορύβους ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα ακοής. Οι ειδικοί συνιστούν, οποιαδήποτε συσκευή λευκού θορύβου να τοποθετείται τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά από την κούνια του μωρού και η ένταση να μην είναι στο μέγιστο.

Επίσης, ο λευκός θόρυβος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά, καθώς το μωρό συνηθίζει και μπορεί να κοιμηθεί χωρίς αυτόν.

Λευκοί θόρυβοι για μωρά

Δεν χρειάζεται να έχετε κάποια συσκευή λευκού θορύβου ή να έχετε μόνιμα την ηλεκτρική σκούπα και τον απορροφητήρα αναμμένα. Μπορείτε να βρείτε και στο YouTube βίντεο με λευκούς θορύβους όπως είναι τα παρακάτω.

Ήχος κυμάτων



Ηλεκτρική σκούπα






Πηγή πληροφοριών: healthline.com
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved