«Ματώνουν τα ούλα του παιδιού μου, γιατί;»

Το παιδί σας έχει ευαίσθητα ούλα που αιμορραγούν όταν τα βουρτσίζει ή χρησιμοποιεί νήμα;

«Ματώνουν τα ούλα του παιδιού μου, γιατί;»

Αν ναι, τότε μπορεί να υπάρχει κάποια μορφή περιοδοντικής ασθένειας. Αλλά, μην φοβάστε, η ασθένεια των ούλων μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί από έναν παιδοδοντίατρο.

Τα βασικά της περιοδοντικής νόσου

Η περιοδοντική ασθένεια εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Εμφανίζεται όταν η πλάκα εξαπλώνεται κάτω από τη γραμμή των ούλων και ερεθίζει τα ούλα. Εάν η περιοδοντική νόσος αφεθεί χωρίς θεραπεία, τότε οι ιστοί και τα οστά που κρατούν τα δόντια μπορούν να καταστραφούν, οδηγώντας σε απώλεια δοντιών και οστών. Αλλά αυτό γίνεται μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

oylitida se paidia oula pou matonoun 1

Τι προκαλεί περιοδοντική νόσο;

Η περιοδοντική νόσος προκαλείται κυρίως από κακή στοματική υγιεινή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα. Άλλες κοινές αιτίες είναι ο διαβήτης, η χρήση ορισμένων φαρμάκων, η κακή διατροφή και η γενετική προδιάθεση.

Αλλά, οι περισσότερες περιοδοντικές νόσοι αρχίζουν ως απλή ουλίτιδα, η οποία μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί.

Τι είναι η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι η πιο ήπια μορφή της περιοδοντικής νόσου. Κάνει τα ούλα να γίνουν κόκκινα, πρησμένα και αιμορραγούν εύκολα. Εάν η πλάκα δεν απομακρύνεται με καθημερινό βούρτσισμα και οδοντικό νήμα, παράγει τοξίνες που μπορεί να ερεθίσουν τον ιστό των ούλων, γεγονός που προκαλεί κόκκινα και πρησμένα ούλα και εύκολη αιμορραγία. Συνήθως υπάρχει η δυσφορία που σχετίζεται με την ουλίτιδα, και η αιμορραγία μπορούν να περιοριστούν όταν το βούρτσισμα είναι αρκετά συχνό.

Η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία αποτελεσμάτων, όπως τα ούλα να απομακρύνονται από τα δόντια και η χρόνια κακοσμία. Οι πιο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών, ούλων και οστών.

oylitida se paidia oula pou matonoun 3

Πρόληψη της περιοδοντικής νόσου

Όπως οι κοιλότητες, έτσι και η περιοδοντική νόσος μπορεί να αποφευχθεί με τη διατήρηση μιας υγιούς από του στόματος ρουτίνας, η οποία περιλαμβάνει βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά τη φορά και το νήπιο μία φορά την ημέρα. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποτρέψει την περιοδοντική νόσο επισκέπτοντας τον οδοντίατρό του μία ή δύο φορές το χρόνο για μια συνήθη εξέταση και βοηθώντας το να διατηρήσει μια υγιέστερη ρουτίνα.

Εντοπίστε την περιοδοντική νόσο νωρίς

Ευτυχώς, ένας οδοντίατρος ή παιδοδοντίατρος μπορεί να θεραπεύσει και να αναστρέψει εντελώς τις επιπτώσεις της περιοδοντικής νόσου. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ασθένειες, η περιοδοντική νόσος αντιμετωπίζεται καλύτερα στα πρώτα στάδια της, γεγονός που καθιστά ζωτική την έγκαιρη διάγνωση για την επιτυχή θεραπεία.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού με το παιδοδοντίατρο του παιδιού σας, ώστε να αξιολογήσει την στοματική υγεία του παιδιού σας και να σας προσφέρει ένα σχέδιο θεραπείας που θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την περιοδοντική νόσο αν υπάρχει.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved