Έξι μύθοι για τα παιδικά δόντια

Μύθοι για τα παιδικά δόντια υπάρχουν αρκετοί, στο κείμενο αυτό θα γνωρίσουμε 6 από αυτούς και θα δούμε αν αληθεύουν ή όχι.

Έξι μύθοι για τα παιδικά δόντια

Το σίγουρο όμως είναι ότι με την δικιά σας επιμέλεια το μωράκι σας θα πρέπει να ξεκινήσει τη πορεία του προς την καλή στοματική υγεία όσο το δυνατόν νωρίτερα.

ΜΥΘΟΣ Νο 1: Τα παιδικά δόντια δεν είναι τόσο σημαντικά.

paidiki ododofia

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ναι, τα πρωταρχικά δόντια του μωρού σας είναι προσωρινά και τελικά θα πέσουν κάποια στιγμή. Ωστόσο, έχουν πολλές άλλες λειτουργίες πέρα από την εμφάνιση. Τα δόντια του μωρού είναι απαραίτητα για το φαγητό, για τη δομή του προσώπου και για το κράτημα χώρου για τα ενήλικα δόντια ώστε να μπουν σωστά. Εάν ένα δόντι χαθεί πολύ νωρίς λόγω αποσύνθεσης, τα άλλα δόντια θα μπορούσαν να μετατοπιστούν, ώστε να μην υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθεί το ενήλικο δόντι. Ένας άλλος λόγος που τα μικροσκοπικά δόντια είναι σημαντικά είναι στην ανάπτυξη του λόγου του μωρού σας.

ΜΥΘΟΣ Νο 2: Η οδοντοφυΐα μπορεί να κάνει το μωρό σας άρρωστο.

prota dontia morou ponane 1

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αν και ίσως έχετε ακούσει ότι η οδοντοφυΐα προκαλεί διάρροια, πυρετό και πολλά άλλα προβλήματα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπτώματα είναι πραγματικά ήπια. Το αρκετό σάλιο και η ευερεθιστότητα είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την οδοντοφυΐα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στην Παιδιατρική, μερικά μωρά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, ένας πυρετός (38 °C ή υψηλότερος) δεν σχετίζεται με την οδοντοφυΐα. Εάν το μωρό σας έχει σημαντικά σημάδια ασθένειας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

ΜΥΘΟΣ Νο3: Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας μία φορά την ημέρα.

prota dodakia neogilla 1

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δύο φορές την ημέρα είναι καλύτερα. Χρειάζονται περίπου 24 ώρες ώστε τα βακτήρια που προκαλούν τις κοιλότητες, κοινώς ονομαζόμενες πλάκες, να δημιουργήσουν αρκετή δύναμη και να βλάψουν τη δομή των δοντιών. Είναι απίθανο κάθε άτομο-παιδί ή ενήλικας- να αφαιρέσει όλη την πλάκα με ένα βούρτσισμα μία φορά την ημέρα. Συνεπώς, συνιστούμε το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, για να βελτιώσετε την πιθανότητα πιο ολοκληρωμένης αφαίρεσης της πλάκας. Πριν το μωρό σας αποκτήσει δοντάκια, καθαρίστε το στόμα και τα ούλα του με μια γάζα και νεράκι. Μόλις βγει το πρώτο δόντι, μεταβείτε σε μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα και χρησιμοποιήστε φθοριωμένη οδοντόκρεμα με φειδώ. Μια μικρή ποσότητα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, είναι το μόνο που χρειάζεστε

ΜΥΘΟΣ Νο 4: Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν οδοντόκρεμα φθορίου μέχρι να γίνουν 2 ετών.

prota dodakia neogilla 3

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αυτή η άποψη επικρατούσε κάποτε, αλλά οι ειδικοί τώρα συμβουλεύουν τη χρήση οδοντόκρεμας από φθόριο από την αρχή. Το φθόριο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες αποσύνθεσης. Ο λόγος για τον οποίο δεν δινόταν οδοντόκρεμα με φθόριο είναι επειδή πάρα πολλά μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση των δοντιών ενός παιδιού, προκαλώντας λευκές κηλίδες ή τραχιές τραυματισμένες επιφάνειες, και επιπλέον για το λόγο ότι τα μικρά παιδιά θα καταπιούν την οδοντόκρεμα αντί να τη φτύσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο μια πολλή μικρή ποσότητα. Οι γονείς επίσης συχνά αναρωτιούνται εάν πρέπει να χρησιμοποιούν παιδική οδοντόκρεμα. Εάν η οδοντόκρεμα που έχει επισημανθεί ότι είναι παιδική δεν έχει φθόριο, τότε δεν παρέχει οφέλη πρόληψης κοιλοτήτων. Τεχνικά, οποιαδήποτε οδοντόπαστα φθορίου θα έχει την ίδια συγκέντρωση φθορίου, αλλά η γεύση της παιδικής οδοντόκρεμας είναι πιο ευχάριστη. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις οδοντόκρεμες ενηλίκων που έχουν πρόσθετα συστατικά για πράγματα όπως η λεύκανση ή ο έλεγχος της πέτρας.

ΜΥΘΟΣ Νο 5: Τα μωρά δεν μπορούν να αποκτήσουν κοιλότητες.

ODODIATROS PROTI EPISKEPSI PAIDIOU 3

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αν υπάρχει δόντι, μπορεί να αποκτήσει κοιλότητα (τεριδόνα). Και παρόλο που τα δόντια του μωρού σας θα πέσουν τελικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η αποσύνθεση είναι ένα μικρό ή προσωρινό πρόβλημα. Εάν δεν αφεθεί, μια κοιλότητα σε ένα παιδικό δόντι μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ή αποβολή του δοντιού, που μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα. Επιπλέον, το μόνιμο δόντι σχηματίζεται ακριβώς στα άκρα της ρίζας του παιδικού δοντιού, έτσι κάθε μόλυνση στο δόντι του μωρού μπορεί να βλάψει το μόνιμο δόντι. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν κοιλότητες στα δόντια τους ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν κοιλότητες στα ενήλικα δόντια τους.

ΜΥΘΟΣ Νο 6: Πρέπει να προγραμματίσετε τον πρώτο οδοντιατρικό έλεγχο μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

ODODIATROS PROTI EPISKEPSI PAIDIOU 1

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Μεγάλο λάθος. Το μωρό θα πρέπει να επισκεφτεί τον οδοντίατρο κατά την εμφάνιση του πρώτου του δοντιού ή στα πρώτα του γενέθλια. Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα κάνει μια εξέταση για να αξιολογήσει τον τρέχοντα κίνδυνο κοιλότητας στα δόντια του μωρού σας και θα μιλήσει μαζί σας για το τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το στόμα του υγιές. Μετά την πρώτη επίσκεψη, το μωρό σας θα πρέπει να ελέγχεται οδοντιατρικά κάθε έξι μήνες ή όπως συνιστά ο οδοντίατρος σας.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

Διαβάστε επίσης:

Βγάζει το μωρό δοντάκια; Πώς θα μειώσετε τον πόνο

Πότε τα παιδιά βάζουν θήκες στα δόντια τους και για ποιο λόγο

Γιατί τα δόντια του μωρού μεγαλώνουν στραβά;

Φθορίωση δοντιών στα παιδιά: Από ποια ηλικία πρέπει να φθοριώνουν τα δόντια και ποιοι οι κίνδυνοι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved