Ποια είναι η επίδραση της αγκαλιάς στην ψυχολογία των παιδιών

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Η αγκαλιά είναι το πολυτιμότερο δώρο  που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας μαζί  με την αγάπη σας φυσικά.

Ποια είναι η επίδραση της αγκαλιάς στην ψυχολογία των παιδιών
Bigstock

Μπορεί να νομίζετε ότι η αγκαλιά είναι απλώς μια άλλη μορφή εκδήλωσης στοργής όμως είναι πολλά περισσότερα.

Μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά που δίνεται αυθόρμητα χωρίς πολλή σκέψη επηρεάζει θετικά την ψυχολογία τω παιδιών και λειτουργεί ευεργετικά στο πνεύμα και το σώμα τους.

Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσα πολλά είναι τα οφέλη της αγκαλιάς για τα παιδιά:

Η αγκαλιά βελτιώνει τον δεσμό γονέα-παιδιού

Μια αγκαλιά βοηθά στην έκκριση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης, της αγκαλιάς, της σύνδεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μωρά ηρεμούν στην αγκαλιά της μαμάς τους ακόμα και μερικές ώρες μετά τη γέννα. Αυτό το αίσθημα ευτυχίας και ηρεμίας που προκαλεί η αγκαλιά, ενισχύει ακόμα περισσότερο το δέσιμο του παιδιού με τον γονιό του.

ofeli-agkalias-mora.jpg

Η αγκαλιά κάνει το παιδί πιο έξυπνο

Η αισθητηριακή αφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής βοηθά στην υγιέστερη ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό συμβαίνει γιατί η αφή είναι η πρώτη αισθητηριακή διέγερση στα βρέφη. Όταν αγκαλιάζετε το παιδί σας, η επαφή δέρμα με δέρμα διεγείρει τον εγκέφαλό του και το βοηθά να βιώσει τον κόσμο γύρω του.

Η αγκαλιά ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Το αγκάλιασμα δείχνει στα παιδιά ότι τα αγαπούν και τα φροντίζουν. Κάθε φορά λοιπόν που τα αγκαλιάζετε νιώθουν σιγουριά και τα βοηθά να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

Η αγκαλιά καταπολεμά το άγχος

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες, μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη. Με την αγκαλιά, η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται εξισορροπεί τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα με αποτέλεσμα να μειώνεται το άγχος και το στρες.

agkalia-se-paidi.jpg

Η αγκαλιά βοηθά στη μείωση έντονων ξεσπασμάτων

Εάν το παιδί σας εκρήγνυται τον τελευταίο καιρό, μπορεί να σημαίνει ότι πιέζεται συναισθηματικά. Το αγκάλιασμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το ηρεμήσετε και κυρίως να το βοηθήσετε να αποκτήσει καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων του.

Η αγκαλιά διδάσκει ενσυναίσθηση

Η επαφή που γίνεται κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς λειτουργεί ως συναισθηματική γέφυρα ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας. Το βοηθά να συνδεθεί μαζί σας συναισθηματικά, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Δίνοντάς του πολλές αγκαλιές, μαθαίνει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων.

Η αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο

Πόσες φορές το παιδί όταν πονάει ή όταν έχει χτυπήσει τρέχει στην αγκαλιά των γονιών του για να παρηγορηθεί; Πέρα από την ασφάλεια που νιώθει, η αγκαλιά σύμφωνα με μελέτες, βοηθάει στην παραγωγή ορμονών, όπως οι ενδορφίνες που βοηθούν να μειωθεί ο πόνος.

Με πληροφορίες από το momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved