Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Γιατί είναι σημαντικό να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας κάθε μέρα

  • Πότε καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς και ποια η σημασία της;
  • Αγκαλιάστε τα παιδιά σας, κάνει καλό
Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Γιατί είναι σημαντικό να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας κάθε μέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς καθιερώθηκε το 1986 με στόχο να μας παροτρύνει να δείξουμε τρυφερότητα στους ανθρώπους που αγαπάμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας δημοσίως. Εμπνευστής της ήταν ο Kevin Zaborney, ο οποίος διάλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα γιατί βρίσκεται ανάμεσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, περίοδο που θεωρούσε ότι όλοι χρειάζονται μια αφορμή για να χαρούν και να γίνουν πιο εκδηλωτικοί.

Τα τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας στερηθήκαμε κάμποσες αγκαλιές. Αγκαλιές με φίλους, συγγενείς που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένες και που για αυτό ακριβώς η σημερινή ημέρα, αποκτά λίγο μεγαλύτερη αξία.

Αγκαλιάστε τα παιδιά σας, κάνει καλό

Η αγκαλιά είναι το καλύτερο δώρο που ένας γονιός μπορεί να κάνει στο παιδί του. Η επίδραση της αγκαλιάς στην ψυχολογία και την ανάπτυξη του παιδιού έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και τα ευρήματα ερευνών είναι εντυπωσιακά.

Η αγκαλιά συμβάλλει θετικά στην εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού

Η σωματική επαφή όπως είναι και η αγκαλιά αποτελεί ένα σημαντικό ερέθισμα για τον εγκέφαλο του παιδιού και βοηθά στην ανάπτυξή του. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα αγαπημένο περιβάλλον με πολλές αγκαλιές και χάδια, έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την μάθηση, ,τη μνήμη και την διαχείριση του στρες.

Αγκαλιάζοντας το παιδί ενισχύετε το ανοσοποιητικό του σύστημα

Κι όμως η αγκαλιά, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα το παιδιού. Η αγκαλιά και γενικά η δερματική επαφή αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης, βοηθώντας έτσι την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.

pagkosmia imera agkalias

Η αγκαλιά βοηθά στην σωματική ανάπτυξη του παιδιού

Ένα άλλο όφελος της αγκαλιάς έχει να κάνει με την σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Η ορμόνη ωκυτοκίνη τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται κάθε φορά που αγκαλιάζετε το παιδί σας, ενισχύει τον ρυθμό ανάπτυξής του.’

Αγκαλιάζοντας το παιδί ενισχύετε την αυτοεκτίμησή του

Η αγκαλιά του γονιού είναι το θεμέλιο της αυτοεκτίμησης που καλλιεργεί σιγά-σιγά το παιδί μεγαλώνοντας. Αγκαλιά σημαίνει αγάπη, τρυφερότητα εμπιστοσύνη και το παιδί που δέχεται αυτά τα συναισθήματα είναι πιο πιθανό να τα εκφράσει προς τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω του.

Η αγκαλιά προσφέρει αγάπη και ασφάλεια

Από τα πιο σημαντικά οφέλη είναι ότι μία αγκαλιά κάνει το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια, αγάπη, τρυφερότητα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα μωρά δεν καταλαβαίνουν την έννοια της αγάπης μέχρι να την αισθανθούν. Αγκαλιάζοντάς το , το μωρό αρχίζει να καταλαβαίνει πώς είναι όταν δέχεται αγάπη και αυτό θεωρείται ένα βασικό θεμέλιο για την συναισθηματική ασφάλεια, η οποία οδηγεί στην εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια και την ενσυναίσθηση που αναπτύσσει το παιδί μεγαλώνοντας.

Με πληροφορίες από livingtextiles.com

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved