Η αγκαλιά του γονιού είναι η καλύτερη θεραπεία για τα πρόωρα μωρά

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: « Η αγκαλιά του γονέα: μια ισχυρή θεραπεία. Διευκολύνετε την επαφή δέρμα με δέρμα από τη στιγμή της γέννησης», το μήνυμα του φετινού εορτασμού.

Η αγκαλιά του γονιού είναι η καλύτερη θεραπεία για τα πρόωρα μωρά

New born baby boy with umbilical cord assisted by midwife

Bigstock

Υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο ενώ περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν ετησίως λόγω των επιπλοκών του πρόωρου τοκετού.

Πλέον, η επιστήμη διαθέτει τα μέσα για να σωθεί πάνω από το 75% των πρόωρων βρεφών που χάνονται κάθε χρόνο.

Όπως υποστηρίζει ο δρ. Mickey Chopra, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της UNICEF: «Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν δράση για την πρόληψη των θανάτων πρόωρων βρεφών. Αυτό που χρειάζεται είναι η καλή φροντίδα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, καθώς και η κατάλληλη θεραπεία και αγωγή για τα νεογνά. Για παράδειγμα, η διαδεδομένη χρήση Προγεννητικών Κορτικοστεροειδών (ANCs) - τα οποία βοηθούν τα νεογνά να αναπνεύσουν - θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή περισσότερων από 400.000 πρόωρων βρεφών κάθε χρόνο».

prooro-moro-video.jpg

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητά ριζική αλλαγή στον τρόπο φροντίδας των νεογνών θέτοντας ως μοναδικό στόχο τη βελτίωση της επιβίωσης, της υγείας και της ευημερίας των πρόωρων και χαμηλού βάρους νεογνών. Αυτό περιλαμβάνει τη φροντίδα των πρόωρων μωρών τόσο από τη μητέρα όσο και από άλλους φροντιστές με άμεση επαφή « δέρμα με δέρμα», τη λεγόμενη φροντίδα καγκουρό.

Γι΄αυτό και το φετινό μήνυμα εορτασμού είναι « Η αγκαλιά του γονέα: μια ισχυρή θεραπεία. Διευκολύνετε την επαφή δέρμα με δέρμα από τη στιγμή τη γέννησης» κι έχει στόχο την ενίσχυση της φροντίδας καγκουρό.

Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι η επαφή του πρόωρου μωρού με τη μαμά του (ή τον φροντιστή του) « δέρμα με δέρμα» είναι προτιμότερη από μια θερμοκοιτίδα.

Η επαφή «δέρμα με δέρμα» έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη και αποτελεσματική στην περίπτωση των πρόωρων μωρών. Ξεκινώντας αμέσως μετά τη γέννηση, αυτή η πρακτική συμβάλλει στην έναρξη και τη διατήρηση του θηλασμού, ευνοεί τη σταθεροποίηση ζωτικών παραμέτρων όπως ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βοηθά επίσης στη χαλάρωση και τον βαθύ ύπνο.

Εικόνες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #SkinToSkin

Επαφή δέρμα με δέρμα

φώτο:paho.org

Τα πρόωρα νεογνά δικαιούνται το άμεσο όφελος της #Skin-to-Skin επαφής με τη μητέρα τους 🤱🏾καθώς και τα τελειόμηνα νεογνά. Ακόμα κι αν χρειάζονται εντατική θεραπεία, αρκεί να το επιτρέπει η κλινική τους σταθερότητα. #PrematurityAwarenessMonth❤️


Δέρμα με δέρμα

φώτο:paho.org

Η επαφή #SkinToSkin 🤱🏾 είναι σημαντική για τα πρόωρα μωρά
🔸 Θέτει τη βάση για την καλύτερη ανάπτυξη
🔸 Προωθεί την έναρξη του θηλασμού
🔸 Σταθεροποιεί ζωτικές παραμέτρους (καρδιακός ρυθμός και επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).
🔸 Προωθεί την υγιή εντερική χλωρίδα.#PrematurityAwarenessMonth


Μητέρα που θηλάζει νεογέννητο

φώτο:paho.org

Η επαφή #SkinToSkin του πρόωρου βρέφους, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, με τη μητέρα του, ευνοεί την παραγωγή γάλακτος της μητέρας και το θηλασμό, που επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα 👍🏽
#PrematurityAwarenessMonth❤️


#SkinToSkin επαφή, μοντέλο φροντίδας με επίκεντρο την οικογένεια, παροχή μητρικού γάλακτος

φώτο:paho.org

Η επαφή #SkinToSkin, το μοντέλο φροντίδας με επίκεντρο την οικογένεια, η παροχή μητρικού γάλακτος 🤱🏻 👉🏽 ενδυναμώνουν τις μητέρες στη φροντίδα του πρόωρου μωρού τους. Οι πρώτες ώρες ⏳ και ημέρες είναι κρίσιμες για την παροχή υποστήριξης και την καθιέρωση του θηλασμού. ❤️
#PrematurityAwarenessMonth.

Πηγές: who.int,paho.org,sansimera.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved